Olet täällä

Tyvimätä ja märkämätä

Terveen siemenperunatuotannon myötä tyvimädän merkitys on vähentynyt.
Siementuotannossa ongelmana on se, että tauti voi esiintyä mukuloissa aiheuttamatta oireita. Tautia aiheuttavat Erwinia carotovora -bakteerit.

Oireet:
Tyvimädässä varren tyvi muuttuu visvaiseksi, mustaksi ja pahanhajuiseksi. Saastuneet kasvit kellastuvat ja niiden lehdet kiertyvät rullalle.
Tyvimätäbakteerit leviävät sadeveden mukana mukuloihin, joihin syntyy vetisiä laikkuja. Laikuista pursuaa painettaessa pahanhajuista bakteerilimaa.
Märkämätä mädättää mukulan mallon visvaiseksi. Märkämätä alkaa usein rönsyn puoleisesta päästä.

Vaikutukset satoon:
Tyvi- ja märkämätäisistä kasveista bakteerit leviävät noston ja lajittelun yhteydessä edelleen terveisiin perunoihin. Kosteat varastointiolosuhteet edistävät taudin leviämistä.

Taudin leviäminen:
Tauti leviää pääasiassa siemenperunan mukana. Ongelmana on se, että tyvi- ja märkämätä voi esiintyä mukuloissa aiheuttamatta oireita. Piilevä saastunta puhkeaa taudiksi vasta suotuisissa oloissa, esimerkiksi liika kosteus ja sen aiheuttama hapenpuute maassa voivat aktivoida taudin puhkeamisen. Myös muut ympäristötekijät kuten kuivuus tai maan korkea lämpötila voivat edistää piilevän tartunnan puhkeamista taudiksi.

Torjunta:
Kemiallista torjuntakeinoa tyvi- ja märkämätää vastaan ei ole. Tehokkaimmin tautia voidaan torjua käyttämällä tarkastettua siemenperunaa. Sadon kuivatus ennen varastointia pienentää varastotappioita ja ehkäisee taudin leviämistä.

Samankaltaista sisältöä