Vehnän lehti- ja tähkälaikku

Synonyymit SEPTORIA, VEHNÄN RUSKOLAIKKU Vehnänruskolaikku on merkittävin kevätvehnän tauti Suomessa. Sitä esiintyy kaikilla vehnänviljelyalueilla. Tautia aiheuttaa Stagonospora nodorum -sieni.

Synonyymit SEPTORIA, VEHNÄN RUSKOLAIKKU

Vehnänruskolaikku on merkittävin kevätvehnän tauti Suomessa. Sitä esiintyy kaikilla vehnänviljelyalueilla. Tautia aiheuttaa Stagonospora nodorum -sieni.

Oireet:
Tauti ilmenee ensin pieninä vaaleankeltaisina laikkuina, jotka kasvukauden edetessä laajenevat ja ruskettuvat. Ruskeaa, vaihtelevan muotoista laikkua ympäröi ohut vaaleankeltainen kehä ja sen sisällä voi nähdä pieniä pisteitä. Ankarassa tartunnassa koko lehti ruskettuu ja kuihtuu.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Tauti leviää parhaimmin, kun lämpötila on 15-25 °C ja sää on sateinen. Itääkseen sieni-itiö tarvitsee vähintään 20 tuntia jatkuvaa kosteutta.
Yksipuolinen vehnänviljely, altis lajike ja rehevä kasvusto edistävät taudin etenemistä.

Taudin leviäminen:
Sieni säilyy kasvukaudesta toiseen rihmastona jyvän pinnalla, pellolla kasvijätteessä tai talvehtivassa kasvustossa. Kasvustosta vehnän lehti- ja tähkälaikku leviää itiöiden avulla ylöspäin sekä naapurikasveihin. Itiöt leviävät vain sadepisaroiden välityksellä tai lehtien hankautuessa toinen toistaan vasten.

Havainnointi pellolla:
Tarkasta mahdolliset oireet kevätvehnistä ensimmäisistä kasvulehdistä ja syysvehnästä koko kasvista ennen alkukesän rikkakasviruiskutusta. Taudin etenemistä on syytä tarkkailla kasvuston kukintaan saakka, jolloin on viimeinen mahdollisuus kemialliseen torjuntaan.

Torjunta:
Septoriaa voidaan torjua käyttämällä tervettä kylvösiementä, välttämällä yksipuolista vehnänviljelyä sekä keräämällä tai polttamalla oljet tai kemiallisesti kasvustoruiskutuksin.

Lyhytkortisilla lajikkeilla tauti leviää herkemmin ja korrenvahvistajan käyttö voi lisätä tartuntariskiä. Syysvehnälajikkeiden välillä ei ole suurta eroa ruskolaikun kestävyydessä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja