Olet täällä

Hernekääriäinen

Hernekääriäinen (Cydia nigricana) on noin puolen senttimetrin pituinen ruskeanharmaa perhonen. Sen etusiipien kärjissä on tummanruskeita viiruja. Hernekääriäisen toukat, eli "hernemadot" elävät palkojen sisällä ja syövät herneitä.

Merkitys:
Hernekääriäinen on herneen pahin tuholainen Suomessa. Toukat pilaavat satoa syömällä herneitä ja sotkemalla palkojen sisällön seitillä ja ulosteilla.

Leviäminen:
Hernekääriäinen talvehtii toukkana edellisvuoden hernelohkolla maahan kaivautuneena. Keväällä toukka koteloituu, ja aikuinen perhonen kuoriutuu kesäkuussa. Perhoset munivat kukinta-aikana herneisiin. 10-12 vrk:n kuluttua toukat kuoriutuvat munista, kaivautuvat kehittyvien palkojen sisälle, ja käyttävät siemeniä ravinnokseen.

Torjunta:
Hernekääriäisen tuhoja voi ehkäistä ennalta. Jos herneen kasvupaikka valitaan niin, ettei edellisvuonna hernettä viljelty 2 kilometriä lähempänä, jäävät hernekääriäistuhot yleensä pieniksi. Hernekasvusto kannattaa myös kyntää välittömästi sadonkorjuun jälkeen, jolloin kaikki toukat eivät ehdi kehittyä. Aikaisilla lajikkeilla ja aikaisella kylvöllä voidaan vähentää kääriäistuhoja. Aikaisin ja pitkään kukkivista hernelajikkeista voidaan perustaa viljelmän ympärille houkutuskaistat, joilta kääriäiset sitten torjutaan.

Hernekääriäisten määrää voi tarkkailla feromonipyydysten avulla. Pyydyksiä on oltava 2 kpl lohkoa kohti, ne asetetaan pellolle kesäkuun puolessa välissä ja kääriäisten määrää tarkkaillaan joka toinen päivä. Torjuntakynnys ylittyy, kun pyydyksestä löytyy 5-10 kääriäistä kahdella peräkkäisellä tarkastuskerralla. Tuoreherneellä torjuntakynnys on matalampi. Torjunta-aika on 8-12 vrk:n kuluttua havainnosta. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac 50.

Samankaltaista sisältöä