Olet täällä

Koloradonkuoriainen

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on vaarallinen perunantuhooja, jonka esiintymisestä on välittömästi ilmoitettava Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kasvintarkastukseen tai paikallisen TE-keskuksen kasvintarkastajalle.

Aikuinen kuoriainen on 1 cm:n mittainen ja kelta-mustaraidallinen. Kuoriainen munii 10-30 munan ryhmiä perunanlehtien alapinnoille. Munat ovat soikeita, oranssinkeltaisia ja noin 1 mm:n pituisia. Munista kuoriutuvat toukat ovat aluksi tummanpunaisia, mutta muuttuvat kasvaessaan oransseiksi. Toukan kyljissä on kaksi riviä mustia täpliä.

Merkitys:
Aikuinen kuoriainen ja toukka kaikissa kehitysvaiheissa syövät perunan lehtiä. Koloradonkuoriainen tuhoaa perunakasvustot tehokkaasti luonnollisten vihollisten puuttuessa. Aikuinen kuoriainen ja toukka syövät perunasta lehdet pois kokonaan, eikä mukula pääse näin kehittymään.

Leviäminen:
Kuoriaiset saapuvat yleensä Suomeen kaakkoistuulten mukana Venäjältä tai Baltian maista. Ne voivat tulla myös salamatkustajina puurekkojen tms. mukana.

Yksi kuoriainen munii n. 2000 munaa. Munista kuoriutuvat toukat syövät perunan lehtiä noin 2-3 viikkoa, jonka jälkeen ne koteloituvat maahan muutaman senttimetrin syvyyteen n. 10-20 vrk:n ajaksi. Koteloista kuoriutuvat aikuiset syövät perunan lehtiä syksyyn saakka, jolloin ne kaivautuvat maahan 25-40 cm:n syvyyteen talvehtimaan.

Koloradonkuoriainen on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Eurooppaan laji saapui ensimmäisen maailmasodan jälkeen amerikkalaisten laivojen kyydissä salamatkustajana. Suomessa tehtiin ensimmäinen havainto vuonna 1963 Bulgariasta tuotujen viinirypäleiden joukosta. Laji on yrittänyt levitä tämän jälkeen toistuvasti, mutta kaikki esiintymät on toistaiseksi saatu hävitettyä. Koloradonkuoriaiset voivat lentää passiivisesti jopa 200 - 400 km matkoja.

Torjunta:
Koloradonkuoriasepäilystä on ilmoitettava heti Eviran kasvintarkastukseen tai paikallisen TE-keskuksen kasvintarkastajalle. Tarkastajat antavat torjuntaohjeet. Kuoriaisia hävitetään pyretroidella, sekä maassa olevia koteloita liekityksellä.

Samankaltaista sisältöä