Tähkäsääski

Tähkäsääski (Sitodiplosis mosellana) on oranssinkeltainen vehnän tuholainen. Pahimmillaan puolet jyvistä voi surkastua tähkäsääsken vioituksesta. Merkitys:Tähkäsääsken vioituksesta jyvät jäävät surkastuneiksi, ja jyvien laatu heikoksi.

Tähkäsääski (Sitodiplosis mosellana) on oranssinkeltainen vehnän tuholainen. Pahimmillaan puolet jyvistä voi surkastua tähkäsääsken vioituksesta.

Merkitys:
Tähkäsääsken vioituksesta jyvät jäävät surkastuneiksi, ja jyvien laatu heikoksi.

Leviäminen:
Tähkäsääsket talvehtivat koteloina maassa noin 5-10 cm:n syvyydessä, josta ne mönkivät keväällä pintaan. Sääsket munivat vehnän tähkiin ennen vehnän kukintaa. Munista kuoriutuvat toukat vioittavat kukkapohjaa ja muodostuvaa jyvää.

Syksyllä toukat pudottautuvat maahan ja ryömivät multaan talvehtimaan. Talvehtiva kotelo ei välttämättä kuoriudu seuraavana keväänä, vaan voi jatkaa lepoasteena 5-6 vuotta. Ongelmasta voi siis tulla varsin pitkäaikainen.

Torjunta:
Puinnin jälkeen olkien poltto tuhoaa oljissa lymyilevät toukat. Maahan jo kaivautuneita toukkia ei voi enää hävittää, mutta jos tähkäsääskiä on ollut runsaasti, ei lohkolla kannata viljellä vehnää seuraavana vuonna.

Jos kaikesta huolimatta viljelee samalla lohkolla vehnää, kannattaa seuraavana kesänä torjua tähkäsääsket kasvinsuojeluruiskutuksin. Torjuntakynnys ylittyy, kun tähkäsääskiä on 1 kpl/ 6-7 tähkää ennen kukintaa, tai illansuussa kasvustoa liikuteltaessa yli 10 sääskeä lähtee lentoon. Kemialliseen torjuntaan sopivat pyretroidit, esimerkiksi Sumi Alpha ja Fastac. Ruiskutukset olisi tehtävä illalla klo 20 ja 24 välillä tyynellä, sateettomalla ja lämpimällä säällä, jolloin tähkäsääsket ovat liikkeellä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja