Olet täällä

Vehnäsääski

Vehnäsääski (Contarinia tritici)) on sitruunankeltainen vehnän tuholainen, ei kuitenkaan yhtä haitallinen kuin tähkäsääski.

Merkitys:
Vehnäsääsken toukat tuhoavat siemenaiheen kokonaan, jolloin siementä ei muodostu.

Leviäminen:
Vehnäsääsket talvehtivat kotelona maassa. Sääsket munivat siemenaiheisiin. Munista kuoriutuvat toukat vioittavat siemenaihetta. Niitä voi olla 20 kpl samassa siemenaiheessa.

Syksyllä toukat pudottautuvat maahan ja ryömivät multaan talvehtimaan. Talvehtiva kotelo ei välttämättä kuoriudu seuraavana keväänä, vaan voi jatkaa lepoasteena kolmisen vuotta.

Torjunta:
Puinnin jälkeen olkien poltto tuhoaa oljissa lymyilevät toukat. Maahan jo kaivautuneita toukkia ei voi enää hävittää, mutta jos sääskiä on ollut runsaasti, ei lohkolla kannata viljellä vehnää seuraavana vuonna.

Jos kaikesta huolimatta viljelee samalla lohkolla vehnää, kannattaa seuraavana kesänä torjua sääsket kasvinsuojeluruiskutuksin. Torjuntakynnys ylittyy, kun vehnäsääskiä on 1 kpl/1-3 tähkää ennen kukintaa, tai illansuussa kasvustoa liikuteltaessa yli 10 sääskeä lähtee lentoon. Kemialliseen torjuntaan sopivat pyretroidit, esimerkiksi Sumi Alpha ja Fastac. Ruiskutukset olisi tehtävä illalla klo 20 ja 24 välillä tyynellä, sateettomalla ja lämpimällä säällä, jolloin tähkäsääsket ovat liikkeellä.

Samankaltaista sisältöä