Ensiapu kasvinsuojeluaine tapaturmissa

Myrkytystapaukset Nieleminen Huuhtele suu ja ota välittömästi yhteys myrkytystietokeskukseen 09 471 977 tai 09 4711. Käyttöturvallisuustiedote ja/tai etiketti auttavat aineen tunnistamisessa. Altistuminen hengitysteitse Potilas siirretään raittiiseen ilmaan. Jos ilmenee hengitysvaikeuksia, annetaan tekohengitystä. Yhteydenotto lääkäriin tunnettaessa pahoinvointia, päänsärkyä tai muita oireita tai jos altistuminen on muuten ollut huomattavaa.

Myrkytystapaukset

Nieleminen

Huuhtele suu ja ota välittömästi yhteys myrkytystietokeskukseen 09 471 977 tai 09 4711. Käyttöturvallisuustiedote ja/tai etiketti auttavat aineen tunnistamisessa.

Altistuminen hengitysteitse

Potilas siirretään raittiiseen ilmaan. Jos ilmenee hengitysvaikeuksia, annetaan tekohengitystä. Yhteydenotto lääkäriin tunnettaessa pahoinvointia, päänsärkyä tai muita oireita tai jos altistuminen on muuten ollut huomattavaa.

Jos ainetta joutuu iholle tai silmiin

Huuhtele iho runsaalla vedellä. Katso mahdollisia lisäohjeita käyttöturvallisuustiedotteesta. Jos ärsytys jatkuu tai ilmenee vammoja, ota yhteys lääkäriin.

Huuhtele silmää huolellisesti vähintään 15 minuutin ajan, myös silmäluomen alta. Syövyttävän tai ärsyttävän aineen ollessa kyseessä tai ärsytyksen jatkuessa, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Tulipalo

Jos tiedät tai epäilet, että ks-aineita on tulipalossa mukana, ilmoita siitä paloviranomaisille. Vältä palokaasujen hengittämistä. Kasvinsuojeluaineisiin kuuluu hyvin erilaisia yhdisteitä, jotka käyttäytyvät tulipalossa ja kuumuuden vaikutuksesta eri tavoin. Sopivat ja sopimattomat sammutusaineet on kerrottu kunkin aineen käyttöturvallisuustiedotteessa. Tiedotteessa mainitaan myös aineen palotilanteessa aiheuttamat erityisvaarat kuten myrkylliset hajoamis/palamiskaasut.

  • Lähesty paloa tuulen yläpuolelta
  • Sammutustyöhön osallistuvien on käytettävä paineilmahengityslaitteita
  • Estä sammutusvesien pääsy ympäristöön mahdollisimman hyvin. Käytä vettä sen verran kuin on välttämätöntä.
  • Pidä yleisö riittävän kaukana
  • Evakuointia on harkittava, jos kaasu laskeutuu asutuksen ylle
  • Sammutuksen jälkeen paikkojen tarkistus ja jälkisiivous jätetään asiantunteville henkilöille

Tuotteiden valmistajat/markkinoijat antavat tarvittaessa asiantuntija-apua selvityksissä.

Ensiapu savumyrkytyksissä

Pelasta paloalueella olevat henkilöt. Jos epäilet jonkun hengittäneen syntyviä kaasuja, toimita potilas välittömästi lääkärin hoitoon. Aseta henkilö makuulle ja pidä lämpimänä.

Anna savumyrkytyspotilaalle tekohengitystä vain, jos hengitys pysähtyy. Älä kuitenkaan koskaan painele savumyrkytyspotilasta rinnasta!

Ilmoita lääkärille, että palokohteessa on ollut kasvinsuojeluaineita, joista voi syntyä myrkyllisiä palokaasuja, ja potilas on mahdollisesti hengittänyt niitä. (NOx-myrkytyksessä potilas on pidettävä lääkärin tarkkailun alaisena vähintään 48 tunnin ajan, sillä oireet eivät välttämättä ilmene heti.) KTT:ssa usein tietoja mitä hajoamis/palokaasuja voi syntyä. Lääkärille olisi hyvä pystyä kertomaan, mitä aineita palossa on ollut mukana. Toimita tiedotteet lääkärin nähtäväksi, jos vain mahdollista.

Sivut päivitetty 07.02.2005/Yara

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja