Olet täällä

Auringonkukka

Käyttö

Suomessa auringonkukkaa käytetään siementen tuotantoon ja koristekasviksi. Muualla auringonkukan siemeniä käytetään ennen kaikkea hyvälaatuisen öljyn puristukseen, mutta Suomessa viljely on niin vähäistä, ettei kotimaista auringonkukkaöljyä ole mahdollista tuottaa.  Suomessa auringonkukkaa käytetään siementen tuotantoon ja koristekasviksi.

Kasvatusaika

Auringonkukka vaatii pitkän kasvatusajan. Hybridilajikkeet ovat aikaisempia kuin kotipuutarhoissa yleiset pitkät auringonkukkalajikkeet, mutta hybriditkin vaativat 105-116 päivää tuleentuakseen, jonka vuoksi viljelyä ei suositella kuin Ie -vyöhykkeelle. Siemen tuleentuu noin 6 viikon kuluttua kukinnasta. Kukinnan pitäisi alkaa heinäkuun puolen välin tienoilla, että siemenet ehtisivät kypsyä.

Kasvupaikka

Kasvupaikaksi parhaiten soveltuu tasainen, helposti muokkautuva nopeasti lämpiävä rinnepelto, johon vesi ei jää seisomaan, sillä aurongonkukan juuristo ei siedä seisovaa vettä. Maalajin suhteen auringonkukalle sopii mikä vain, mutta auringonkukan siemen itää nopeimmin hietaisessa maassa. Eloperäisen maan pH:n pitäisi olla vähintään 5,5 ja kivennäismaan 6,0. 

Viljelykierto

Auringonkukalla on hyvä esikasviarvo. Parhaiten auringokukka sopii viljeltäväksi kevätviljan jälkeen. Myös juurikas soveltuu hyvin esikasviksi. Tärkeää on torjua esikasvilta rikkakasvit hyvin, sillä auringonkukan rikkojen torjunta on vaikeaa.

Auringonkukan esikasviksi ei sovi kevätrypsi tai apila, eikä auringonkukka sovi kyseisten kasvien esikasviksi, sillä auringonkukka on arka pahkahomeelle. Auringonkukan, rypsin ja apilan peräjälkeen viljely lisää pahkahomeen pahkojen määrää kasvualustassa.

Kylvö

Auringonkukka kylvetään matalaan (3-5 cm) esimerkiksi sokerijuurikkaan kylvökoneella tai tarkkuuskylvökoneella. Nibex-tyyppinen kauhakylvökone soveltuu myös. Kylvö ei onnistu tavallisella kylvökoneella kuin aivan välttävästi.

Maan on oltava kylväessä 10 celsiusasteen lämpöinen, jolloin itäminen tapahtuu nopeasti ja tasaisesti, eivätkä rikkakasvit pääse valtaamaan alaa. Muokkauksen on oltava matala, ja siemen tarvitsee riittävän itämiskosteuden. Sopiva kasvitiheys on 140 000 kasvia/ha, riviväli 30-35 cm, taimiväli 20 cm. Tuhannen siemenen paino (tsp) on 70-90 g pitkillä puutarhalajikkeilla, ja noin 50 g Mildolan hybridilajikkeilla.

Samankaltaista sisältöä