Rehuvehnä

Rehuvehnälle on kysyntää sekä kauppaviljana että kotieläintilojen omissa rehuseoksissa. Rehuvehnän viljelyyn kannattaa valita erittäin satoisa lajike. Myös lannoitus suunnitellaan tällöin tavoitellun satotason mukaisesti.

Rehuvehnälle on kysyntää sekä kauppaviljana että kotieläintilojen omissa rehuseoksissa. Rehuvehnän viljelyyn kannattaa valita erittäin satoisa lajike. Myös lannoitus suunnitellaan tällöin tavoitellun satotason mukaisesti. Koetulosten mukaan kevätpainoitteisesti annettu typpilannoitus antaa parhaan satovasteen, sillä kasvi käyttää keväällä annetun typen tehokkaasti sadonmuodostukseen.

Vehnänviljely tulee keskittää lohkoille, joiden pH on vähintään tasolla tyydyttävä. Maan hyvä multavuus on vehnänviljelyssä erityisen hyödyllinen, sillä maasta heinäkuussa vapautuva typpi varmistaa valkuaisen muodostumista. Savi- tai karkeat kivennäismaat ovat ihanteellisia vehnän viljelyyn.

Syysvehnä on erittäin satoisa kasvilaji, joten sekä lajike että lannoitus kannattaa suunnitella sen mukaan, että hehtaarilta saadaan mahdollisimman paljon rehuyksiköitä.

Kotieläintiloilla karjanlanta sopii sekä syysvehnän syyslannoitukseen että kasvukauden aikaiseen täydennyslannoitukseen. Nopea kasvuunlähtö kannattaa kuitenkin varmistaa kevätlannoituksella heti, kun pelto kantaa paripyörillä varustetun traktorin. Viettävät runsasmultaiset savi- tai karkeakivennäismaat ovat ihanteellisia syysvehnän viljelyyn.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja