Olet täällä

Tomppa -lajikekuvaus

lajikkeet

TomppaBOR - peruna

Aikainen tärkkelysperuna

Tomppa-peruna on aikainen ja satoisa tärkkelysperuna, joka sopii tärkkelysperunatehtaiden käyntikauden aloituslajikkeeksi korvaamaan Hjan Tanu-lajiketta.

Sato

Tomppa on aikaisin satoa tuottava lajike. Elokuun nostoissa sen mukulasadon ja tärkkelyssadon määrä on ollut Hankkijan Tanua ja Saturnaa suurempi. Myös syysnostossa sadot ja tärkkelyssadot ovat olleet aikaisia/melko aikaisia tärkkelysperunalajikkeita suuremmat.

Sadon laatu

Tomppa tuottaa melko suuria mukuloita. Mukulat ovat pyöreänsoikeita, selvästi matalasilmäisempiä kuin Hankkijan Tanun tai Saturnan mukulat. Mukulat ovat keltakuorisia ja keltamaltoisia. Tompan tärkkelyspitoisuus on hieman Saturnaa alhaisempi.

Käyttötarkoitus

tärkkelystuotanto

Viljelysuositus

Suositellaan vyöhykkeille I, II, III, IV

Tomppaa voidaan viljellä kaikilla tärkkelysperunan tuotantoalueilla Suomessa.

Huolellinen valoidätys on kannattava toimenpide tuotettaessa Tompasta hyviä tärkkelyssatoja. Myös muut perunaseitin iskeytymistä vähentävät toimenpiteet ovat eduksi. Tomppa istutetaan tiheään 20-22 cm.

Kasvuaika

Aikainen.

Lannoitus

Tomppa hyötyy typpilannoituksesta, mutta liiallinen typenkäyttö hidastaa tuleentumista, 90-100 kg N/ha on riittävä määrä.

Taudinkestävyys

Tomppa on perunasyövän kestävä. Tompan perunaruven kestävyys on melko hyvä, samoin lehti- ja mukularuton kestävyys. Virustautien kestävyys on riittävän hyvä ja Tomppa sietää maltokaarivirusta erittäin hyvin. Tomppa on peruna-ankeroisen (Ro1) kestävä.

Maaperä

Tomppa menestyy Saturnaa paremmin kuivissa kasvuoloissa. Hyvin aikaista istuttamista kylmään maahan kannattaa välttää.

Linjanumero

Bor 95019

Kauppaantulo

2003

Kasvilajikeluetteloon tulo

2003

Siementuotanto

Suomen siemenperunakeskus Oy, Leppiojantie 25, 91800 TYRNÄVÄ, puh. (08) 561 5700.

Lisätietoja

Boreal Kasvinjalostus Oy
Kasvinjalostaja Leena Pietilä
puh. 040 540 9194
sähköposti leena.pietila@boreal.fi
Tiedustelut ja palaute boreal@boreal.fi