Olet täällä

Rapsi

Kevätrapsi on rypsiä satoisampi ja kasvuajaltaan pidempi. Rapsi soveltuu viljelyyn eteläisessä Suomessa. Viime vuosina markkinoille on tullut aikaisempia lajikkeita, joten rapsin viljely onnistuu entistä laajemmalla alueella. 

Pitkän kasvuaikansa vuoksi rapsi on hyvä kylvää keväällä ensimmäiseksi. Sen kylvön voi aloittaa, kun maan lämpötila on 3 astetta. Tavanomaisilla rapsilajikkeilla kylvötiheystavoite on 200 kpl/neliö ja kylvösiemenmääräksi suositellaan 6–12 kg/ha. Hyvissä kasvuoloissa voidaan käyttää alhaisempia kylvömääriä. Alhainen siemenmäärä edellyttää kuitenkin tasaista taimettumista, onnistunutta rikkakasvien- ja tuhohyönteisten torjuntaa. Rapsin viljelyyn on tarjolla satoisia hybridilajikkeita, joiden viljelytekniikka eroaa esimerkiksi käytettävän kylvömäärän osalta tavanomaisten rapsien viljelystä.

Rapsi menestyy parhaiten kivennäismailla, joiden pH on hyvä. Hyvin kalkittu pelto sisältää yleensä runsaasti myös kalsiumia ja magnesiumia, joita rapsi tarvitsee runsaasti. Lisäksi riittävästä rikkilannoituksesta on huolehdittava rapsin viljelyssä. Koska rapsi on satoisampi kuin rypsi, tulee se huomioida myös lannoituksessa: esimerkiksi typpeä tarvitaan 10–20 kiloa enemmän ja rikkiä 8 kiloa enemmän.

Rapsi karisee hieman rypsiä helpommin, joten korjuun ajoituksessa kannattaa olla huolellinen. Puinti voidaan aloittaa aikaisintaan silloin, kun siementen kosteus on 20-25 %. Siementen kuivaus on aloitettava välittömästi saldonkorjuun jälkeen, sillä puintikostean rapsin siemen kuumenee nopeasti. Kuivatun siementen loppukosteuden tulisi olla 7–9 %.

Otsikko: 

Samankaltaista sisältöä