26.08.10

Mallasohran lannoitus

Ravinteiden merkitys mallasohralla Hyvälaatuisen mallasohran tuottaminen on monen eri tekijän summa. Oikea, viljelylohkolle sopiva lannoitus on yksi tärkeimmistä tekijöistä pyrittäessä tuottamaan hyvälaatuista mallasohraa. Tärkeä mallasohran viljelyssä huomioitava asia on valkuaispitoisuuden hallinta.

Ravinteiden merkitys mallasohralla

Nykyiset mallasohralajikkeet ovat hyvin satoisia ja valkuaistasoiltaan matalia. Tämä on muuttanut lannoitustarvetta selvästi aiemmasta. Mallasohran liian matala valkuainen on yleinen ongelma, jos lannoitus on ollut riittämätön.

Lannoittamalla viljavuustutkimuksen ja lajikkeen typpisuositusten mukaan moniravinteisilla lannoitteella päästään parhaaseen tulokseen, niin sadon määrän kuin laadunkin suhteen. Tautientorjunnalla varmistetaan suuri isojyväinen sato.

Kylvölannoitus

Uudet mallasohralajikkeet ovat satoisia ja niitä kannattaa lannoittaa lohkon satotavoitteen mukaan. Yara Kotkaniemen koetulosten perusteella hyväkuntoisilla lohkoilla mallasohran lannoitus ollut kannattavaa nostaa 120 typpikiloon.

Yli 100 kilon typpilannoitusmäärät kannattaa jakaa siten, että kylvölannoituksessa käytetään lohkon viljavuuteen suunniteltu YaraMila -lannoite, josta tulee kaikki kasvin tarvitsema fosfori- ja kaliumlannoitus sekä rikkiä ja hiveniä. Ohran lannoitusohjelmat

Lisälannoitus

Kasvukauden lisälannoitus mallasohralle voidaan antaa 2-lehtivaiheesta alkaen korrenkasvun loppuun asti. Myöhemmin annettu typpilannoitus voi nostaa valkuaista liikaa. Lisälannoitukseen sopivia tuotteita.

Mallasohran valkuaistavoite on 9,5-11,5 %. Kovin matala valkuaistaso on merkki myös siitä että typpi-rikkilannoitus ei ole riittänyt kunnolla edes sadonmuodostukseen.

Hivenlannoitus

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Mallasohran hivenlannoitus voidaan hoitaa käyttämällä kylvölannoituksessa hiveniä sisältävää lannoitetta.

YaraVita lehtilannoitteilla voi helposti varmistaa hivenravinteiden riittävyyden kasvukaudella. Ne voi ruiskuttaa yhdessä useiden torjunta-aineiden kanssa. Kasvin riittävä hivenravinteiden saanti mahdollistaa myös muiden ravinteiden täysipainoisen hyödyntämisen.

Ohrien ravinnepuutteet ovat olleet yleisiä Yara Megalab kasvianalyysin tulosten perusteella. Ravinnepuutosten oireisiin voi tutustua Yara CheckIT applikaation avulla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja