Olet täällä

Rehuohran lannoitus

Ravinteiden merkitys rehuohralla

Rehuohran viljelyssä pyritään hyvään viljan energia- ja valkuaissisältöön. Suuri tärkkelyspitoisuus, korkea hehtolitrapaino ja korkea tuhannen jyvän paino sekä matala kuoripitoisuus ovat korkeaenergisen sadon tunnusmerkkejä. Rehuohran korkea valkuaispitoisuus parantaa kotoisen rehun valkuaisomavaraisuutta ja vähentää ostovalkuaisen tarvetta.

Lajikevalinnalla ja lannoittamalla viljavuustutkimuksen mukaan moniravinteisilla lannoitteella päästään parhaaseen tulokseen, niin sadon määrän kuin laadunkin suhteen. Tautientorjunnalla varmistetaan suuri isojyväinen sato.

Kylvölannoitus

Uudet rehuohralajikkeet ovat satoisia ja niitä kannattaa lannoittaa lohkon satotavoitteen mukaan. Yara Kotkaniemen koetulosten perusteella hyväkuntoisilla lohkoilla lannoitus ollut kannattavaa nostaa ainakin ympäristökorvauksen ylärajaan asti.

Yli 100 kilon typpilannoitusmäärät voi jakaa siten, että kylvölannoituksessa käytetään lohkon viljavuuteen suunniteltu YaraMila -lannoite, josta tulee noin 2/3 typestä ja kaikki kasvin tarvitsema fosfori- ja kaliumlannoitus sekä rikkiä ja hiveniä.

Lisälannoitus

Kasvukauden lisälannoitus voidaan antaa 2-lehtivaiheesta alkaen ja kun tavoitteena on suuri sato viimeistään lippulehtivaiheessa. Valkuaisen nostoon tarkoitettu lannoitus tehdään tähkimisen jälkeen viimeistään maitotuleentumisvaiheessa. Lisälannoitukseen sopivia tuotteita.

Rehuohran valkuaistavoite on 12,5 %.  Jos valkuainen on jäänyt alle 12 %, on typpi-rikkilannoitus ollut liian niukka.

Hivenlannoitus

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Rehuohran hivenlannoitus voidaan hoitaa käyttämällä kylvölannoituksessa hiveniä sisältävää lannoitetta.

YaraVita lehtilannoitteilla voi helposti varmistaa hivenravinteiden riittävyyden kasvukaudella. Ne voi ruiskuttaa yhdessä useiden torjunta-aineiden kanssa. Kasvin riittävä hivenravinteiden saanti mahdollistaa myös muiden ravinteiden täysipainoisen hyödyntämisen.

Ohrien ravinnepuutteet ovat olleet yleisiä Yara Megalab kasvianalyysin tulosten perusteella. Ravinnepuutosten oireisiin voi tutustua Yara CheckIT applikaation avulla.

Video rehuviljojen lannoitus.

 

Partner: 

Samankaltaista sisältöä