Olet täällä

Rapsin kasvinsuojelu

Öljykasvien kasvinsuojelun perustana on monipuolinen viljelykierto ja maan kasvukunnosta huolehtiminen. Öljykasveja pitäisi viljellä samalla korkeintaan kerran neljässä vuodessa möhöjuuririskin vuoksi. Kasvinsuojelun tarpeeseen vaikuttavat olennaisesti kasvukauden kasvuolosuhteet ja lajikevalinta. Tämän lisäksi on huomioitava lohkokohtaiset erot mm. rikkakasvilajistossa ja muokkaustavan suhteen.

Öljykasvien kasvinsuojelu koostuu rikkakasvien-, hyönteisten ja kasvitautien torjunnasta. Lakoriskiä vähentää jonkin verran pahkahomeen torjuntaan käytettävien triatsolivalmisteiden käyttö. Tuhohyönteisten torjunta on pääasiassa kirppojen ja rapsikuoriaisten torjuntaa. Nopeasti yleistyneen resistenssiriskin takia rapsikuoriaisten torjunnassa on syytä siirtyä käyttämään muita kuin pyretroidivalmisteita, esim. Mospilania. Hukkakauran ja muiden heinämäisten rikkakasvien torjunta öljykasvilohkoilta on hyvä tehdä valikoivilla valmisteilla.

Rypsille valmiiksi suunniteltuihin ja käytännössä hyviksi todettuihin kasvinsuojeluohjelmiin voit tutustua Agrimarketin Kasvuohjelmissa. Lisäksi voit hyödyntää monipuolista KasvIT-palvelua, joka antaa suositukset kasvinsuojelutoimenpiteiksi annettujen alkuarvojen jälkeen. Lisää tietoa kasvinsuojelusta löydät myös Bernerin kasvinsuojeluoppaasta. Katso lisää sivun oikeasta laidasta.

Samankaltaista sisältöä