Olet täällä

Syysrukiin kasvinsuojelu

Kaiken kasvinsuojelun perustana on monipuolinen viljelykierto ja maan kasvukunnosta huolehtiminen. Tarpeenmukaisella kasvinsuojelulla voidaan varmistaa hyvälaatuinen ja runsas sato, jolla on markkinoita.

Syysrukiin kasvinsuojelu koostuu rikkakasvien-, kasvitautien- ja laontorjunnasta. Rukiin hyvä talvehtiminen varmistetaan syksyllä tehtävällä lumihomeruiskutuksella. Suomessa tehtyjen lumihomekokeiden perusteella tankkiseos Topsin 200g/ha + Proline 0,4l/ha on tehokkain yhdistelmä lumihometta vastaan. Lakoa torjutaan lajikkeesta riippuen kahdesta kolmeen kertaan tehtävillä korrensääderuiskutuksilla.

Satunnaisesti rukiilla voi olla tarvetta torjua myös tuholaisia kuten kahukärpästä, viirukaskasta ja etanoita. Kahukärpästä ja viirukaskasta torjutaan pyretroidivalmisteilla kuten Sumi Alpha 5 FW syysviljan 2-3- lehtivaiheessa. Etanoiden esiintymistä voi ennakoida asettamalla laudanpätkiä pellon laidalla josta etanat yleensä leviävät kasvustoon. Jos laudan alle ilmaantuu etanoita kannattaa tilannetta seurata ja tarvittaessa levittää Sluxx- etanasyöttiä joka on raemainen keskipakolevittimellä levitettävä rautafosfaattivalmiste.

Kasvinsuojelun tarpeeseen vaikuttavat olennaisesti kasvukauden kasvuolosuhteet ja lajikevalinta. Tämän lisäksi on huomioitava lohkokohtaiset erot mm. rikkakasvilajistossa ja muokkaustavan suhteen. Hukkakauran ja muiden heinämäisten rikkakasvien torjunta pitää tarkastella tapauskohtaisesti.

Syysrukiille valmiiksi suunniteltuihin ja käytännössä hyviksi todettuihin kasvinsuojeluohjelmiin voit tutustua Agrimarketin Kasvuohjelmissa. Lisäksi voit hyödyntää monipuolista KasvIT-palvelua, joka antaa suositukset kasvinsuojelutoimenpiteiksi annettujen alkuarvojen jälkeen. Lisää tietoa kasvinsuojelusta löydät myös Bernerin kasvinsuojeluoppaasta. Katso lisää sivun oikeasta laidasta.

Samankaltaista sisältöä