Olet täällä

Syysvehnän lannoitus

Syysvehnä tarvitsee hyvän sadon  ja korkean valkuaisen muodostamiseen typen ja rikin lisäksi myös riittävästi fosforia ja kaliumia. Riittävä hivenravinteiden saanti mahdollistaa myös muiden ravinteiden täysipainoisen hyödyntämisen. Syysvehnän pensomisesta alkaa nopean kasvun vaihe, minkä aikana sillä tulee olla kaikkia ravinteita riittävästi tarjolla. Tasapainoisella lannoituksella saadaan parhaiten hyödynnettyä uusien syysvehnälajikkeiden lajikkeen hyvä sato- ja laatupotentiaali.

Lannoitus syksyllä

Syysvehnän syyslannoituksessa annetaan kasvin talvella tarvitsemat ravinteet.  Fosfori- ja kaliumlannoitus jaetaan siis kahteen osaan syys- ja kevätlannoitukseen. Näin päästään entistä tarkempaan lannoitukseen kasvin ja ympäristön kannalta  ja samalla varmistetaan paras mahdollinen taloudellinen tulos. Ympäristökorvauksen mukaan syysvehnälle voi syksyllä käyttää typpeä enintään 30 kg/ha esim. YaraMila Y 6, 176 kg/ha.


Lannoitus keväällä

Koska syysvehnä versoo vielä keväällä, sopiva ensimmäisen lannoitteen levitysaika on aikaisin keväällä, heti kun maa kantaa paripyörillä varustettua traktoria.

Syysviljojen korkeille satotasoille ei pelkkä syksyllä annettu fosfori - ja kaliumlannoitus riitä, vaan sitä tulee täydentää tyydyttävässä tai sitä huonommissa viljavuusluokissa keväällä YaraMila lannoitteilla.

Suurimmat kevätlannoitemäärät on hyvä jakaa kahteen-kolmeen osaan, tarkan lannoituksen varmistamiseksi. Yara N-Sensorin käyttö on erityisen kannattavaa syyskylvöisille kasveille, koska lohkon sisäinen vaihtelu on niillä kevätviljoja suurempi.

Kasvukaudenaikainen lisälannoitus

Kun jakaa lannoitusta, toinen lannoitus kannattaa levittää korrenkasvuvaiheen alusta aina lippulehtivaiheeseen saakka. Silloin vaikutetaan pääasiassa sadon määrään. Valkuaista voi nostaa lisälannoituksella kukinnan jälkeen rakeisilla YaraBela lannoitteilla tai viimeistään maitotuleentumisvaiheen lisätyppi-rikkiruiskutuksella.

Hivenlannoitus

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Syysvehnän hivenlannoitus voidaan hoitaa käyttämällä hiveniä sisältävää lannoitetta.

YaraVita - lehtilannoitteilla voi helposti varmistaa hivenravinteiden riittävyyden kasvukaudella. Ne voi ruiskuttaa yhdessä useiden torjunta-aineiden kanssa. Kasvin riittävä hivenravinteiden saanti mahdollistaa myös muiden ravinteiden täysipainoisen hyödyntämisen.

Vehnien ravinnepuutteet ovat olleet yleisiä Yara Megalab kasvianalyysin tulosten perusteella. Ravinnepuutosten oireisiin voi tutustua Yara CheckIT applikaation avulla.

 

Partner: 

Samankaltaista sisältöä