Olet täällä

Kasvitautiennustetta on helppo käyttää

 

Kasvitautiennuste-palvelu on ohran sekä kevät- ja syysvehnän yleisimmille kasvitaudeille. Kasvitautiennusteen perustana on 37:n eri puolella Suomea sijaitsevan sääaseman säätiedot. Internet-ennuste perustuu alueen omiin viljely- ja säätietoihin sekä kasvitautihavainnointiin. Näiden tietojen perusteella ohjelma arvioi tautiriskin ja torjuntatarpeen.

Ennuste näyttää kolmen edeltävän viikon tautitilanteen ja päivittyy kerran vuorokaudessa. Ohralla tarkkailtavat taudit ovat verkkolaikku, rengaslaikku, härmä ja ohranruoste, vehnällä ruskolaikku (septoria), härmä, vehnänruskearuoste ja keltaruoste.

Ensin arvioidaan tautiriski

Syötä ensin ohjelmaan viljelytiedot, kuten kasvilaji, lajike ja kasvuaste, ja valitse lähin sääasema. Voit syöttää oman tilasi sademäärät, jolloin saat ennusteesta tarkemman. Tautiriskiä kuvataan punaisilla ja keltaisilla palloilla. Punainen pallo tarkoittaa, että sääolot ovat olleet taudin leviämiselle optimaaliset. Keltainen pallo puolestaan tarkoittaa, etteivät sääolosuhteet ole olleet taudin leviämiselle yhtä hyvät. Ennustekuvassa näkyvät myös päivittäiset säätiedot.

Sitten määritellään torjuntatarve

Seuraavassa vaiheessa määrität torjuntatarpeen torjuntakynnystaulukon avulla. Tähän tarvitset peltosi tilannekatsauksen: sinun on tarkistettava, onko kasvustossa tauteja ja kuinka rehevä kasvusto on. Ota huomioon koko lohkon tilanne, esiintyykö tauteja yleisesti ja millä lehdillä. Ohjelman käyttöohjeessa on tarkemmat ohjeet (ks. kysymysmerkillä kuvattu painike sivun yläpuolella).

Torjuntakynnys sisältää kolme eri vaihtoehtoa, punainen, keltainen ja vihreä. Valitse niistä se kuvaus, joka parhaiten vastaa lohkosi tautitilannetta. Väri kertoo, onko tautitorjunta ajankohtaista. Jokaisen kasvitaudin torjuntatarve määritellään erikseen. Torjuntakynnys huomioi lajikkeen taudinkestävyyden, kasvuasteen ja sääolosuhteet. Se ottaa huomioon myös torjunnan taloudellisen kannattavuuden.

Ennusteohjelmalla voi vertailla myös kasvinsuojeluaineiden tehoja

Käyttäjä voi valita yksittäisten aineiden ja seosten listalta kolme ainetta tehovertailuun, josta selviää aineiden tehot tautien pysäyttämiseen. Lisäksi ohjelma ennustaa kahden seuraavan päivän sään ja sen perusteella aineen kasville antavan suojan lähiajoiksi. Tautiaineen mahdollista parantavaa vaikutusta on myös mielenkiintoista tutkia.

Ohjeet ja neuvonta

Ohjelmaan liittyviä käyttöohjeita löydät kysymysmerkillä kuvatun painikkeen takaa sivun yläosasta. Ohjelmasta löytyy myös alueesi Agrimarketin Kasvuohjelma-asiantuntijan yhteystiedot. Hän kertoo lisää Kasvitautiennusteesta ja Kasvuohjelmaan kuuluvista tuotteista.

Lisätietoja ja käyttöohjeita saat tarvittaessa myös sähköpostilla tai puhelimitse:
Kasvuohjelmien kehityspäällikkö Martti Yli-Kleemola,
martti.yli-kleemola@agrimarket.fi      Puh: 010 76 83453

Samankaltaista sisältöä