Olet täällä

Kärsiikö kevätviljasi kuivuudesta vai kenties tyvivioituksesta?

Tuomikirvan levittämää kääpiökasvuviroosia kauralla (Kuva: Erja Huusela) (Kuva suurenee klikkaamalla.)Kevätviljoissa on havaittu poikkeuksellisen paljon kahukärpäsen ja varsikirppojen aiheuttamia tyvivioituksia, jotka ilmenevät kasvien kuihtumisena ja korsien katkeiluna. Kahukärpäsvioitusta on havaittu etenkin kauralla ja varsikirppavioitusta ohralla.

Tuomikirvoja esiintyy edelleen paikoin. Myös ensimmäiset kääpiökasvuviroosin oireet alkavat näkyä. Kasvustoissa on jo erittäin yleisesti luontaisia vihollisia, kuten leppäkerttuja ja kukkakärpäsiä eri kehitysvaiheessa, mikä on huomioitava torjuntaa harkittaessa.

Tähkäsääsken tarkkailu jatkuu vehnän kukintavaiheeseen saakka, etenkin niillä alueilla, joilla on aiemmin ollut sääskiongelmia. Paras havainnointiaika on illalla tuulen tyynnyttyä. Torjuntakynnys oranssinkeltaisella tähkäsääskellä on 1 sääski/6-7 tähkää.

 

Lähde Luonnonvarakeskus (Luke) Maatalousinfo

Kommentit

Samankaltaista sisältöä