11.10.16

Viljassa hometoksiineja tavallista enemmän

Hometoksiineja on havaittu tänä vuonna viljassa edellisvuosia enemmän. Erityisesti kaurassa ja vehnässä on ollut kohonneita DON-toksiinipitoisuuksia.

Kuluneen kesän sateinen ja sopivan lämmin sää suosi viljan punahomeen tartuntaa. Hometoksiineja on havaittu tänä vuonna viljassa edellisvuosia enemmän. Erityisesti kaurassa ja vehnässä on ollut kohonneita DON-toksiinipitoisuuksia. Syysviljoissa ja ohrassa ei ole havaittu raja-arvoja ylittäviä toksiinimääriä.

Analysoi kotieläimille tarjottavan viljan laatu

Liian korkeita toksiinipitoisuuksia sisältävää viljaa ei voida käyttää kotieläinten rehuksi. Erityisesti siat, hevoset ja nuoret eläimet ovat herkkiä hometoksiineille. Toksiinit voivat aiheuttaa hedelmällisyyshäiriöitä, ruokahaluttomuutta ja tuotosten laskuja. Kotieläintilojen suositellaan tarkistavan ruokintaan käytettävän viljan laatu analysoimalla.

Homeisen kylvösiemenen käyttöä ei suositella

Homeinen kylvösiemen voi lisätä homeongelmaa seuraavalla kasvukaudella. Homeinen siemen myöskin itää huonommin. Hylättyjä eriä suositellaan käytettäväksi esimerkiksi energiakäyttöön. Punahome säilyy siemenessä, joten vain huolellisella kunnostuksella, lajittelulla ja peittauksella voidaan varmistaa kylvösiemenen hyvä laatu. Korkeat toksiinipitoisuudet ovat yleensä pienissä ja surkastuneissa jyvissä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja