27.07.14

Viljojen satoennuste 4 miljardia kiloa

Odotettavissa on noin 4 miljardin kilon viljasato, mikä on hieman pienempi kuin viime vuonna.

Odotettavissa on noin 4 miljardin kilon viljasato, mikä on hieman pienempi kuin viime vuonna. Lämpöolosuhteet ovat olleet kuluvalla kasvukaudella tyydyttävät. Sateitten paikallisuus on saanut aikaan epätasaisuutta, mutta yleisesti ottaen on satanut liian paljon. Loppukasvukauden sääoloilla onkin suuri merkitys satomäärään.

Leipäviljojen viljelyalojen nousu on kasvattanut niiden sato-odotuksia. Hehtaarisadot ovat pysyneet niin vehnällä kun rukiillakin edellisvuoden tasolla. Vehnällä odotetaan noin miljardin kilon satoa. Rukiin sadon odotetaan olevan 70 miljoonaa kiloa.

Rehuviljojen sadon sitä vastoin odotetaan pienenevän. Ohran viljelyalat ovat samat kuin viime vuonna, mutta hehtaarisadon pieneneminen verottaa satoa. Ohran odotettu kokonaissato on 1,7 miljardia kiloa. Kauran satoon vaikuttaa tänä vuonna viljelyalan pieneneminen. Kokonaissato-odotus kauralla on 1,1 miljardia kiloa.

Rypsin ja rapsin satoennusteet pienenevät viljelyalojen pienentymisen myötä. Sitä vastoin härkäpavun ja herneen viljelyalat kasvavat ja näin ollen myös sato-odotus kasvaa.

Perunan kokonaissadon oletetaan pysyvän samoissa lukemissa vuoden takaiseen nähden ollen 620 miljoonaa kiloa. Sekä perunan hehtaarisato että viljelyalat pysyvät samalla tasolla. Kun taas sokerijuurikkaan viljelyalan kasvaessa satoennuste on 510 miljoonaa kiloa.

Satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden tekemiin arvioihin ja pinta-alat maaseutuelinkeinojen tietojärjestelmien tilanteeseen 14.7.2014.

Lähde: Tike, Maataloustilastot

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja