28.08.15

Akseli-kaura edelleen maamme viljellyin lajike

Akseli-kaura jatkaa edelleen maamme viljellyimpänä lajikkeena. Muutenkin viljelyalatilastojen kärjessä on viime vuosilta tuttuja lajikkeita.

Akseli-kaura jatkaa edelleen maamme viljellyimpänä lajikkeena. Muutenkin viljelyalatilastojen kärjessä on viime vuosilta tuttuja lajikkeita. Suomen vilja-ala on tänä vuonna hieman pienempi kuin viime vuonna. Vastaavasti öljy- ja palkokasvien viljelyalat kasvoivat. Tiedot perustuvat viljelijöiden tukihakemuksissa ilmoittamiin lajiketietoihin ja Maanmittauslaitoksen 17.8. tekemään tilastoajoon lajikkeellisista viljelyaloista tänä vuonna.

Ruisala suuri

Kevätviljalajien viljelyalat vähenivät, mutta rukiin ja syysvehnän alat kasvoivat viime vuoteen verrattuna. Rukiin viljelyala on nyt suurimmillaan sitten vuoden 2007. Viljellyimpänä lajikkeena jatkaa kotimainen populaatioruis Reetta. Sitä viljellään noin 13 000 hehtaarilla, mikä on yli 40 % rukiin viljelyalasta. Hybridilajikkeiden osuus on vajaa kolmannes rukiin viljelyalasta. Evolo on selvästi viljellyin hybridiruis.

Akseli-kauran valtakausi jatkuu, sillä se on noin 65 000 hehtaarillaan edelleen viljellyin kaura ja myös viljellyin lajike yli kaikkien lajien. Ala on samalla tasolla kuin viime vuonna ja se on 21 % koko kaura-alasta. Kevätvehnissä viljellyimpänä lajikkeena jatkaa aikainen Anniina noin 15 %:n viljelyosuudellaan,

Kaksitahoisista ohrista Borealin Harbinger-lajikkeen viljelyala kasvoi noin 16 000 hehtaariin. Se on tänä vuonna kolmanneksi viljellyin mallasohra. Monitahoisen ohran lajikkeisto on uusiutunut nopeasti viime vuosina ja uusimmat lajikkeet ovatkin nousseet viljelyalatilastojen kärkeen. Borealin Aukusti, Wolmari ja Einar ovat viiden viljellyimmän lajikkeen joukossa.

Kotimaisilla Borealin viljalajikkeilla viljellään vajaa 60 % koko Suomen vilja-alasta.

Öljy- ja palkokasvit kiinnostavat

Herneala Suomessa on tänä vuonna reilut 12 000 ha, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Myös härkäpapuala kasvoi selvästi. Keltasiemeninen rehuherne Rocket nousi viljellyimmäksi ja Kontu puolestaan on selvä valtalajike härkäpavun viljelyssä 90 % osuudellaan.

Yhteenlaskettu rypsi- ja rapsiala kasvaa kolmanneksen viime vuodesta ja palautuu vuoden 2013 tasolle. Rypsin osuus koko öljykasvialasta on noin kaksi kolmasosaa (36 000 ha) ja viljellyin lajike on edelleen Cordelia.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja