13.02.17

Kaura kisaa rukiin kanssa käyttömäärissä

Elintarviketeollisuus käytti 2016 kauraa 84 miljoonaa kiloa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uuden tilaston mukaan kauran käyttö elintarviketeollisuudessa on kasvanut rukiin tasolle. Kotimainen elintarviketeollisuus käytti viime vuonna kauraa 84 miljoonaa kiloa. Tämä on yhdeksän miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän. Rukiin käyttö oli 89 miljoonaa kiloa.

Yliaktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että kauran teollinen käyttö on kasvanut vuodesta 2011 alkaen, mutta vuonna 2016 se laski kuusi prosenttia. Kaurasta kaksi kolmasosaa käytetään rehuteollisuudessa ja yksi kolmasosa elintarviketeollisuudessa.

Vuonna 2016 rehuteollisuus käytti kauraa 184 miljoonaa kiloa. Määrä väheni 25 miljoonaa kiloa edellisvuodesta. Elintarviketeollisuus käytti kauraa 84 miljoonaa kiloa eli yhdeksän miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän.

Viime vuonna teollisuus ja viljan välittäjät ostivat viljaa suoraan maatiloilta yhteensä 1 967 miljoonaa kiloa. Se on 126 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän. Eniten lisääntyivät kauran ostot. Niitä tehtiin 31 miljoonalla kilolla. Kauraa tuli markkinoille 585 miljoonaa kiloa.

Vuoden 2016 lopussa teollisuuden ja kaupan varastoissa oli yhteensä 553 miljoonaa kiloa kotimaista ja ulkomaista viljaa. Eniten varastoissa oli kauraa, 175 miljoonaa kiloa. Se oli 27 miljoonaa kiloa enemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.

Lähde: Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja