Olet täällä

Roskien polttoastia

Kun tuota kaikenlaista pakkausjätettä eli pahvia, paperia, muovia, varsinkin paali muovia kertyy nurkkiin koko ajan, niin miten olette ratkaisseet sen hävittämisen?
Tuli mieleen itellä, että jos käytöstä pois jääneen 1300 litran farmarisäiliöstä tekis roskanpolttotynnyrin: Pääty leikaten irti ja saranat jotta siitä tulisi aukeava kansi, johonka pätkä putkea savupiipuksi. Toiseen päähän jalat ja ilmanottoaukkoja, sekä sisään ehkä vielä jonkinlainen arina...
Mitä luulette, onko tuhoon tuomittu yritys? Ei kertyisi rompetta nurkkiin kun polttelisi aina sitä mukaa pois. Juu, tiedän kyllä että muovin polttaminen ei ole suotavaa, niiden myrkyllisten kaasujen vuoksi, joita syntyy jos lämpö ei ole tarpeeksi korkea!

Kommentit

herttaska

yritetään lajitellakin ja sitten reissu hyötykäyttöasemalle. Ja hetkeksi taas helpottaa.
tervas09

lajittelu on täällä saloilla ihtesä narraamista,tullee vua kaikki mikä kunnnolla pallaaa
47777

on meillä lajiteltu jo 30 vuotta. Nykyisin niin selkeät ohjeet ja hyvin varustetut kaatopaikka/keräilypisteet, että tosi helppoa. Poltettavaa ei paljon kerry. Komposti nielee kaiken eloperäisen ja talouspaperitkin. Saunanuuniin sytykkeeksi ei tarvitse sanomalehtiä -ne menevät kylän koululaisten paperikonttiin (uimahallimatkoihin) Tietysti tuo säilörehumuovi on ongelma sinänsä:( mutta ohjeet löytyy siihenkin. Kun on perheessä astmaatikko niin pysyy tuo polttamisasia aivan järkevällä tasolla.
Marjoth

Meillä tätä kokeiltiin pienemmällä säiliöllä. Ei ollut kauaa käytössä hankalan käytön vuoksi.Etenki täyttö oli hankalaa. Nyt on käytössä omavalmisteinen metsäkärryn lava. Tasainen pohja josta saa kauhalla moskat pois,avoin ylhäältä jotta kauhalla voi kipata kaiken mitä haluaa polttaa ja esim. rukkilavoja ei tarvitse pilkkoa.Myös takalaita on auki,jotta moskat saa pois ja lavan tyhjennettyä. Tokihan siihen sataa lunta ja vettä,ei ole haitannut mitään. Palava tavara ei lähde tuulen mukaan,paitsi jos paperia polttaa,mitä meillä ei tässä tehdä. Ja mikä parasta,ei tarvi joka päivä poltella,voi ihan surutta antaa kertyä esim pakkasilla nurkkiin muoveja kun sopivat kerralla kaikki palamaan.Kertaakaan ei ole moskia tästä vielä poistettu vaikka pari vuotta ollut käytössä,mutta eiköhän tuo ole piakkoin ajankohtaista. Tämä "kippo" tosin lämpiää aika kohtuudella,mitään palavaa ei kestä olla lähellä (pyöröpaaleja on lähellä,n. 15 m,eivät ole kärsineet) ja jo palavaan kasaan ei pienkuormaajalla lisätä tavaraa,mutta ei sinne tarvi lisäillä kun kaikki poltettava mahtuu kerralla kyytiin. Eikä siihen pönttömalliin todellakaan lisätä mitään polton aikana,ellei polta pieniä (todella pieniä) määriä. Aikomasi ilmareiät menee tukkoon sulasta muovista.
Öölibööd

Kehitysmaiden jätehuolto perustuu polttamiseen. Sen haistaa siellä kaikkialla. Suomessa pitäisi poltettavaksi kelpaava muovijäte toimittaa polttolaitoksille, että siitä saadaan edes energia talteen. Harakoille polttaminen paitsi laitonta, myös ajattelematonta. Muovissa on valtavasti energiaa. Meillä ne menevät hyvin sekajätteen mukana roska-autoon. On vaan normaalia isompia jäteastia. Sen tyhjennys ei maksa juuri enemmän kuin jonkin pikkusäiliön. Eikä tule pihaan saasteita tai päästöjä. Muovin ja happojäämien yhteispoltossa syntyy varmasti kunnon supermyrkkyjä, mutta eihän rohkeaa suomalaista haittaa, jos ne menevät lehemän pötsiin.
tietoo

Jos tila tai talo kuuluu kunnalliseen jätteenkeräykseen, niin miksi polttaa roskia itse? Mikään ei ole inhottavinta kun naapuri päättää polttaa roskia ja kaikki käryt leijailee omalle tontille. Itse vien paali- ja aumamuovit energiakeräyksen laatikkoon. Voisihan noita paalimuovia polttaa hakkeen kanssakin, jos jaksaisi kikkailla sen hake-muovisuhteen kanssa. Ainakin meilläpäin on kiinteä jätemaksu ja olen päättänytkin hyödyntää noita jätelaatikoita kun joudun maksamaan moisesta palvelusta. Hommasin paikalliselta jäteasemalta vanhoja käytöstä poistettuja jäteastioita. Nyt onkin vähän joka nurkalla jäteastioita joihin suoritan energia- ja sekäjätteiden lajittelua. Itsellä on myös mahdollisuus kerätä poltettavien roskien kuorma traktorin peräkärriin ja sen pystyy viemään tuonne jäteasemalle. Maksaahan se vienti ja jätteetkin mutta saahan sieltä kuitin ja sen saa maatalouden verotukseen. Itse yritän ainakin parantaa maailmaa omilla valinnoillani ja teoillani. Roskien polttaminen taivasalla ei kuulosta kovinkaan taloudelliselta. Jos edes senkin polton hyödyntäisi oman talonsa lämmityksessä.
6 - puu

Suomalaisten "kansallishuvi" ja jännityksennälän tyydyttäminen; sääntöjä voi rikkoa kunhan ei jää kiinni siitä. (politiikassa yleistä äänestäjien hölmöyden takia). Pekingin tasolle tämän ketjun sauhuttelijoiden resurssit eivät onneksi riitä, mutta puroista se jokikin alkaa, ja pienetkään pitoisuudet hengitettyinä tai suun kautta syötyinä eivät ainakaan paranna tilannetta. http://www.hppp.fi/fi/etusivu/jateopas/jatteiden_polttaminen/ http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=429662&lan=FI#a0 Tietenkin asia voidaan myös kyseenalaistaa, koska kieltämällä kotipoltto [ :) ] saadaan ilmaista energian raaka-ainetta polttolaitoksiin. Kuluttaja on jopa pakotettu maksamaan veroja ja palvelumaksuja luovuttamastaan raaka-aineesta. Myönnän toki, että isoissa laitoksissa palamisprosessi on parempi, kuin aloittajan "keksinnössä", mutta kuinka paljon? Hyvin on tuotteistettu. Kuluttajan tuskaa lieventää niin kauan kun nuo laitokset pysyvät kunnallisina.
100655a

Mielestäni kannattaa laittaa joko sekajätteen joukkoon, mikäli teidän jätteenne toimitetaan jätteenpolttolaitokseen, jossa ne poltetaan lämpöenergiaksi ja myrkyttömäksi korkeassa lämpötilassa. Ekokem myös noutaa pienestä maksusta muovit tilalta ainakin osassa maata. Yksi vaihtoehto on pelletöinti. Vaikka sahanpurin tai jyrsinturpeen joukossa muovit pelletiksi. Voi pelletit polttaa tavallisessa stokerilämmityksessä.