Olet täällä

Solut ja luotettavuus

Maaseuduntulevaisuudessa on mielipiteissä moni ihmetellyt samaa asiaa kuin minäkin tänä kesänä ja keväänä, meijerin solumääritysten luotettavuutta. Vaikka tankkimaidosta ite otettu näyte ei oo näyttänyt hälyttävältä (lämmitettynä, lusikalla testiaineet ja maito mitattuna, välillä sekä sinisellä että vihreällä testiaineella tarkoin ohjeen mukaan syynättynä) siitä huolimatta analyysitulokset välillä olleet sellaisia, että joutunut erottelemaan periaatteessa normaalisti kelvollisia neljänneksiä jotta sais geometrisen pysymään kurissa. Ja senhän tietää jokainen lypsäjä mitä siitä seuraa, kun joutuu ikäänkuin turhiin erotteluihin! :( Tilanne pahenee, jos ei voi neljännestä lypsää käsin samalla kuin muissa on kone, myöhemmin erilleen lypsettäessä ei tyhjene kunnolla ja solutus vaan pahenee. Ja kun hyvillä mielin pyörittelee ettei pitäs tankkimaidossa olla sanomista, kun anlyysitulokset tulee, tuntuvat täysin hatusta vedetyiltä ja alkaa välillä tuntua, että onko millään mitään väliä? >:(

Kommentit

fordse major

Paras lääke solutukseen on normaali lypsy. Soluttava neljännes ei pilaa millään tavalla maidon laatua, mutta näkyy solukokeissa. Missään tapauksessa tällaisia solutuksia ei kannata hoitaa antibiooteilla; se on aivan turhaa. itse lypsän erillislypsimellä ja kun keskiarvo antaa myöden, niin lypsän surutta tankkiin. Todellinen tulehdus on aivan eri asia ja sitä ei voi lypsää tankkiin ja kokeisiin; silloin rajat paukkuu.
fordse major

Motonetissä on myytävänä kuituliinoja pienessä paalissa, taitaa olla satoja kappaleita? Hinta on runsas kymppi. Liina on hyvän kokoinen ja pinta on kuin pumpulia, kestää konepesun ja irroittaa lian paremmin kuin mikään kokeilemani liina. remonttiliinoiksi ne tuli ostettua, mutta aivan loistavia viimeistelyliinoja utareisiin. Utareen puhdistus ennen lypsyä on tärkein asia taistelussa ongelmia vastaan. Koska ensimmäinen huonosti pyyhitty utare tahrii lypsykoneen ja siirtää liat eteenpäin.