Olet täällä

Mihin jäi valkuainen?

Hankkija on tähän mennessä analysoinut noin 5000 näytettä uuden sadon viljaa. Hehtolitrapainot ovat ennätyksellisen hyvällä tasolla.  Valkuainen sen sijaan viljasta puuttuu. Vehnän valkuainen jää tasolle 11,7 %, joka on alhaisin tulos tällä vuosi tuhannella. Arviolta joka kolmas mallasohranäyte alittaa mallastamon asettaman alimmaisrajan.

Uudet lajikkeet tuottavat hyviä satoja, jolloin valkuainen jää matalalle tasolle, mikäli lannoitusta ei korjata ylöspäin. Toinen syy tilanteeseen voidaan hakea viime kesän runsaista sateista, jotka varmasti huuhtoivat typpeä maasta.

Tulevana talvena meidän tulee perehtyä lannoituksen saloihin, kuten jaettuun lannoitukseen entistä pontevammin. Lisäksi matala viljan valkuainen kertoo, että sadonkorjuun jälkeen ei maahan jäänyt ”vanhaa voimaa”.

Juha Salopelto
Tutkimuspäällikkö, Hankkija Oy

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä