Olet täällä

Juolavehnän ja hukkakauran torjunta vehnä- ja ruiskasvustoista

Juolavehnä ja hukkakaura ovat hankalasti torjuttavia rikkakasveja, joten niiden torjuntaan pitää kiinnittää erityistä huomiota. Molemmat leviävät hyvin voimakkaasti, hukkakaura siementen välityksellä ja juolavehnä niin siementen kuin myös juuristonsa välityksellä.

Näiden rikkakasvien torjunnassa on hyvä kiinnittää huomiota viljelykiertoon. Parhaiten niiden torjunta onnistuu kevät- ja syysvehnältä, rukiilta ja ruisvehnältä, joille on olemassa paras valikoima kasvukaudella käytettäviä juolavehnän ja hukkakauran torjunta-aineita.

Vehnä-, ruis- ja ruisvehnäpelloilla käytettävissä valmisteissa on se etu, että samalla kun niillä torjutaan hukkakaura ja juolavehnä, niillä saadaan torjuttua myös luoho sekä muut perusrikkakasvit. Tällöin ei tarvita erillistä perusrikkakasvien torjunta-ainetta, vaan torjunta onnistuu yhdellä valmisteella kustannustehokkaasti.

Tällaisia valmisteita ovat pyroksulaamia sisältävistä valmisteista Broadway, Broadway Star ja Rexade 440, jotka tarvitsevat ruiskun tankkiin lisäkseen vain Dassoil-kiinnitteen. Näiden valmisteiden kanssa käytetään aina Dassoil-kiinnitettä tankkiseoksista huolimatta, jotta varmistetaan teho erityisesti hukkakauraa ja juolavehnää vastaan.

Hukkakauran torjunnassa pyroksulaamivalmisteella on tärkeää tehdä ruiskutus oikeaan aikaan. Hukkakaura pitää olla taimettunut, koska tehoa saadaan vain taimella oleviin yksilöihin. Lisäksi se ei saa päästä liian suureksi. Oikea torjunta-ajankohta onkin juuri viljan korrenkasvun alussa, jolloin myöhään itäneet hukkakaurat ovat taimettuneet ja aikaisin itäneet eivät ole vielä liian suuria. Tällöin pyroksulaamivalmisteilla saadaan erittäin hyvä teho.

Pyroksulaamin teho juolavehnään perustuu sen kasvun pysäyttämiseen. Kun torjunta tehdään Broadway, Broadway Star tai Rexade 440 valmisteella, paras torjunta-ajankohta on juolavehnän 2-4 -lehtivaiheella. Ruiskutuksen jälkeen juolavehnän kasvu pysähtyy, ja se jää kasvukauden ajaksi kasvuston pohjalle, eikä siemeniä pääse muodostumaan. Sen lehdet eivät kuitenkaan kuole. Tämä on näiden valmisteiden iso etu, koska glyfosaatti vaatii vihreitä lehtiä imeytyäkseen kasviin ja kulkeutuakseen juolavehnän juuristoon.

Puinnin jälkeinen glyfosaattiruiskutus on tärkeä osa viljapellon puhdistusta juolavehnästä, sillä vain glyfosaatilla saadaan sen juuristo tapettua. Syksyinen glyfosaattiruiskutus toimii huonosti, jos juolavehnän lehdet tapetaan kasvukaudella toisenlaisella valmisteella tai sitä ei torjuta ollenkaan ja lehdet päätyvät puimurin silppuriin. Broadway, Broadway Star tai Rexade 440 valmisteiden jälkeen puinnin jälkeinen glyfosaattiruiskutus toimii erinomaisesti, koska juolavehnän lehdet ovat syksyllä edelleen vihreät ja ne ovat jääneet puintikorkeuden alapuolelle.

Eli kun juolavehnä halutaan torjua tehokkaasti, ruiskutus kannattaa tehdä Broadway-, Broadway Star- tai Rexade 440- valmisteella ja täydentää teho syksyllä glyfosaatilla. Näiden toimenpiteiden yhdistelmällä juolavehnä saadaan torjuttua myös seuraavia vuosia varten.

Kuvassa juolavehnä torjuttu kasvukaudella pyroksulaamivalmisteella viljelijän pellolla Etelä-Pohjanmaalla. Vasemmalla käsitelty ja oikealla käsittelemätön kohta pellosta.

 

Uutisen toteuttaja: Corteva Agriscience

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä