Olet täällä

Teollisuuden ja viljan välittäjien viljan ostot maatiloilta pienenivät 12 prosenttia edelliskaudesta

Viime kaudella maatiloilta ostettiin 1,9 miljardia kiloa viljaa. Viljaa liikkui näin ollen 12 % vähemmän kuin markkinakaudella 2019/20.

Markkinakaudella 2020/21 ohraa ostettiin maatiloilta 655 miljoonaa kiloa, mikä oli 15 % vähemmän kuin edellisellä kaudella. Ohraa käytettiin viime markkinakaudella 544 miljoonaa kiloa, mikä oli lähes yhtä paljon (- 1 %) kuin edellisellä markkinakaudella. Ohran teollisuuden ja kaupan viljavarastot olivat 30.6. 81 miljoonaa kiloa, eli ne pienenivät alkuvarastoista 20 %.

Vehnää siirtyi viime kaudella markkinoille 448 miljoonaa kiloa, mikä oli 22 % vähemmän kuin edellisellä kaudella. Yhteensä teollisuus käytti vehnää viime markkinakaudella 382 miljoonaa kiloa, mistä elintarviketeollisuus käytti 220 miljoonaa kiloa ja rehuteollisuus 162 miljoonaa kiloa. Vehnää käytettiin markkinakaudella 2020/21 lähes 15 % edellisvuotta enemmän. Vehnän teollisuuden ja kaupan loppuvarastot 84 miljoonaa kiloa pienenivät 1 % vuodessa.

Kauraa maatiloilta markkinoille siirtyi 717 miljoonaa kiloa, mikä oli 2 % enemmän kuin edellisellä kaudella. Kauraa käytettiin teollisuudessa viime kaudella yhteensä 358 miljoonaa kiloa, mistä elintarviketeollisuus käytti 143 miljoonaa kiloa ja rehuteollisuus 215 miljoonaa kiloa. Kauran käyttö kasvoi edelliskaudesta 11 %. Kauraa jäi teollisuuden ja kaupan loppuvarastoihin runsaasti, 202 miljoonaa kiloa, mikä merkitsi varastojen yli 100 % kasvua vuotta aikaisempaan tilanteeseen nähden.

Ruista siirtyi maatiloilta 81 miljoonaa kiloa kaudella 2020/21. Tämä oli neljänneksen vähemmän kuin edelliskaudella. Ruista käytettiin teollisuudessa 82 miljoonaa kiloa, mikä oli noin 5 % vähemmän kuin edelliskaudella. Kaupan ja teollisuuden rukiin loppuvarastot olivat 30.6. 63 miljoonaa kiloa, eli varastot pienenivät viidenneksen vuotta aikaisemmasta tilanteesta.

Öljykasveista rypsiä ja rapsia markkinoille siirtyi 32 miljoonaa kiloa, mikä oli 30 % vähemmän kuin edellisellä kaudella.

Viljan ostot maatiloilta neljännesvuosittain v. 2017-2021

 

 

Lähteet: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ja Luonnonvarakeskus (Luke)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä