04.07.16

Kostea ja lämmin sää lisää viljan punahomeen riskiä

Punahome on kaikilla viljanviljelyalueilla esiintyvä kasvitauti, jota aiheuttavat Fusarium-sienet. Fusarium-sienten erittämät hometoksiinit voivat tehdä sadosta elintarvikekelvotonta.

Viimeaikojen kostea ja lämmin sää on lisännyt punahomeen tartunnan riskiä.

Punahome on kaikilla viljanviljelyalueilla esiintyvä kasvitauti, jota aiheuttavat Fusarium-sienet. Fusarium-sienten erittämät hometoksiinit voivat tehdä sadosta elintarvikekelvotonta. Kuiva alkukesä on suosinut erityisesti DON-toksiinin tuottajia.

Punahomeen riskiä lisää erityisesti pitkään jatkuva lämmin ja kostea sää. Tartunta tapahtuu yleensä viljan kukintavaiheessa, erityisesti jos sade jatkuu pitkään vielä kukinnan alun jälkeen. Punahometta voidaan ehkäistä myös hyvin suunnitellulla viljelykierrolla. Lakokasvustot, peittaamaton kylvösiemen tai edellisvuotinen kasvijäte lohkon pinnalla lisäävät myös punahomeen riskiä.

Punahometorjunnan ajoitus

Punahometorjunnan oikea ajoitus on tärkeää. Torjunta tulee tehdä kukinnan alussa kellertävien heteiden näkyessä. Punahometorjunta ei anna täyttä tautisuojaa, mutta voi alentaa toksiinipitoisuutta paljonkin. Kukinnan alussa tehty ruiskutus antaa suojan myös muiden kasvitautien, kuten lehtilaikkutautien ja ruosteiden, esiintymiselle.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja