Sääolot laskeneet EU:n sato-odotuksia

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains on laskenut sekä vehnän että ohran tuotantoennustetta.

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains on laskenut sekä vehnän että ohran tuotantoennustetta.

Satopotentiaalia ovat laskeneet erityisesti huonot sääolot. Suuressa osassa EU:ta huhtikuun puolivälissä lämpötilat tippuivat tavanomaisesta. Ankariakin pakkasia esiintyi mm. Skandinaviassa, Baltian maissa, Puolassa, Saksassa ja Ranskassa. Pohjois- ja Koillis-Euroopan syysviljojen kasvu ja kevätviljojen alkukehitys hidastuivatkin huomattavasti.

EU:n vehnäntuotannon odotetaan kuitenkin kasvavan viime vuodesta, mutta sen ei ennakoida saavuttavan kausien 2015/2016 ja 2014/2015 tasoa. Näin ollen Strategie Grains arvioi EU:n vehnätaseen keventyvän ja varastojen olevan 6 milj. tonnia pienemmät kuin edeltävän kauden lopussa.

Strategie Grainsin raportin mukaan vehnän hinnoissa ei ole laskupaineita ja alkuvuodesta ne saattavat kääntyä nousuun. Hintojen nousuun vaikuttavat kuitenkin osaltaan toteutunut satotaso Mustanmeren alueella, EU:ssa ja USA:ssa. Venäjän suuret varastot ja niiden siirtyminen kansainvälisille markkinoille saattavat myös nujertaa hintojen nousun, kuten myös kilpailu maissin kanssa.

Tässä vaiheessa kautta ennusteet ovat alustavia ja saattavat muuttua merkittävästi.

Lähde: VYR

Tutustu Farmitin viljamarkkinatietoihin

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja