Olet täällä

Uutuusvehnä porrastaa sadonkorjuuta

Borealin uutuusvehnälajike Helmi keräsi Vätin tilalle runsaasti kiinnostuneita kuulijoita pellonpiennartapahtumaan tiistaina 6.8.

Tilaisuudessa lajikkeesta pääsi kuulemaan muun muassa Helmin jalostaneen kevätvehnäohjelmista vastaavan kasvinjalostajan Mika Hyövelän kertomana. ”Helmi kuuluu aikaisten vehnien jalostusohjelmaan, jossa jalostustavoitteena on lyhyt kasvuaika, mikä mahdollistaa tiloilla sadonkorjuun porrastamisen. Helmin kasvuaika onkin karkeasti alle sata päivää”, hän kertoo.

Tilaisuudessa oli paikalla myös Bayerin, Viljelijän Avena Bernerin ja Yaran edustajia ja tietoa ja kokemuksia jaettiin niin viljelytekniikoista kuin kasvukauden olosuhteistakin.

”Kasvinjalostajat ovat tehneen hyvää työtä ja lajikkeissa on korkea satopotentiaali. Oikeanlaisella lannoituksella on suuri merkitys satopotentiaalin hyödyntämisessä”, Yaran asiakkuuspäällikkö Taija Saari muistuttaa lannoituksen tärkeydestä.

Viljelijän Avena Bernerin tuoteryhmäpäällikkö Janne Laine puolestaan kommentoi kulunutta kasvukautta. ”Tällä kasvukaudella voisi pitää kasvunsääteistä oppina, että käsittelyissä vaaditaan malttia. Käytetyt annosmäärät näkyvät tänä vuonna hyvin ja joillain lohkoilla on käytetty liiankin suuria määriä. Riskin minimoimiseksi käsittelyjä kannattaa kuitenkin jakaa”, hän summaa.

 

Helmi-vehnän viljelyohjelma Vätin tilalla 2019:

Viljelytapa: Tavanomainen

Maalaji: Hieno hieta

Esikasvi: Kevätvehnä

Kylvöpäivä: 5.5.

Lannoitus: Orgaaninen lannoite kanan kuivikelanta 7600 kg, kylvön yhteydessä Yara NK2 Hiven 500 kg, kasvukauden aikana hivenlannoitus kolmesti; Jett MN235 ja BF-Hivenlannoite, ZM-Grow, ZM-Grow ja BF-Hivenlannoite

Kasvinsuojelu: Ensimmäinen käsittely Ariane S, Starane 333 HL, Ascra Xpro, Stabilan 750 SL, Refine Super SX, toinen käsittely Cerone, Sonis, kolmas käsittely Ascra Xpro, Proline 250 EC, Decis Mega EW 50

Kommentit

Samankaltaista sisältöä