Calispero kesti helteen ja kuivuuden

Calispero on uutuusvehnä, joka tulee laajempaan viljelyyn ensi kevään kylvöille.

Loimaan Kojonkulmalla viljellään Calispero-kevätvehnää Ilpo Uusi-Eskolan tilalla. ”Meillä on ollut siementuotannossa nurminataa, timoteitä, hernettä, härkäpapua, kauraa, kuminaa, puna-apilaa, ohraa, ruista, syysvehnää ja kevätvehnää”. Viljelykierrossa pidetään myös rypsiä ja rapsia sekä tänä vuonna rehuohraa. ”Haluan kokeilla montaa eri lajia ja viljelykierronkin takia useampaa kasvia joka vuosi.”

Calispero on uutuuslajike, joka tulee laajempaan viljelyyn ensi kevään kylvöille. Tänä vuonna Calispero oli lisäysviljelyssä ja Uusi-Eskolan tilalle sitä kylvettiin 16 hehtaarille.

Lunta, hellettä, kuivuutta ja sateinen heinäkuu

Calispero-lohkoilla oli esikasveina kumina ja apilasiemennurmi. Lohkot kynnettiin syksyllä ja osalle apilalohkoa levitettiin kynnön alle kalkkunan turvepehkua. ”Aloitin vehnän kylvön tasatuille ja äestetyille lohkoille 23. huhtikuuta.”

”Huhtikuu oli hyvin kuiva, mutta silti pellon muokkauskerroksessa oli kosteutta, lieneekö syynä routimattomuus ja tiivis pohja”, Uusi-Eskola arvelee. Kylmyyden takia kesti lähes neljä viikkoa ennen kuin Calispero tuli kunnolla pintaan. ”17. toukokuuta maa tuli lumesta ja raekerroksesta valkoiseksi.” Parin viikon päästä tästä alkoivat helteet.

”Siementä meni 226 kiloa hehtaarille”, Uusi-Eskola kertoo. ”Vaikka kylvötiheys oli alle 500 siementä neliöllä, pääsi vehnä jonkin verran salakavalasti versomaan. Elokuun alussa kasvitiheys oli kuitenkin siemenmäärään nähden erinomainen eikä jälkiversonta ollut päässyt valtaamaan alaa.”

Apilalohkolle laitettiin typpeä 113 kiloa hehtaarille ja heinäkuun alussa 23 kiloa lisää, yhteensä kalkkunan lanta huomioiden 160 kiloa. Kuminalohkolla typpeä annettiin kylvön yhteydessä 100 kiloa ja heinäkuun alussa 42 kiloa hehtaarille.

Kuivuudenkestävyys vakuutti

”Kuivuudesta johtuen Calispero jäi aiempia Amarettoa ja Anniinaa matalammaksi, vaikka korrensäädettä en uskaltanut helteellä laittaa.” Lakoa ei esiintynyt ja esikasvien ansiosta tautitorjunta tuskin olisi kannattanut.

Calispero-lohkot ovat multavaa hietasavea. ”Lohkot eivät ole kuivuudelle arimmat peltoni, mutta eivät hikevimmätkään. Molempien vehnälohkojen läpi kulkee koko viljelyaukean poikki ”savisuoni”, jossa pelto on vähämultainen. Tässäkin osassa vehnä on pärjännyt kesän ääriolosuhteissa hyvin.”

”Lajike kesti yllättävän hyvin helteet ja kuivan jakson”, Uusi-Eskola summaa. Sateiden vuoksi Calisperon puinti kesti elokuun lopulta aina syyskuun lopulle.

”Satotavoite ylittyi ja olen oikein tyytyväinen 5 700 kilon keskisatoon.”

Lisätietoja Calisperosta


Ilpo Uusi-Eskola

Tämä uutinen on yksi Farmitin julkaiseman MaatalousUutiset -lehden jutuista. Lehti lähettiin KM:n tilaajille joulukuussa, mutta nyt voit lukea koko lehden maksutta täältä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja