Olet täällä

Onnistu murskeviljan säilönnässä

Paikoitellen pitkään jatkuneiden sateiden takia rehuviljan korjuu puintituoreena murskeviljaksi voi olla kannattavampaa kuin viljan säilöntä kuivaamalla. Murskeviljan säilöntä on edullinen, nopea ja tehokas tapa säilöä vilja ilman kuivausta. Viljan rehuarvo säilyy yhtä hyvänä tuoreena verrattuna viljan kuivaamiseen.

Rehuviljan murskesäilöntä perustuu viljan maitohappokäymiseen kuten nurmen säilönnässä. Maitohappokäymisen edellytyksenä on, että viljan pH alennetaan säilöntäaineella ja ilman pääsy rehumassaan estetään. Tavoitteena viljan kosteudelle voidaan pitää 35-45 %, jolloin olosuhteet maitohappokäymiselle ovat suotuisat.

Säilöntäaineena murskeviljalle suositellaan käytettäväksi GrasAAT Lactoa tai GrasAAT SX –happoja, joiden käyttömäärä on 3-5 litraa tonnille riippuen viljan kosteusprosentista. GrasAAT Lacto laskee säilörehun pH:ta kahdella tavalla – toisaalta hapon vaikutuksesta ja toisaalta rajoitetulla maitohappokäymisellä, jonka käynnistyminen varmistetaan tuotteeseen lisätyllä laktoosilla. GrasAAT SX puolestaan hillitsee tehokkaasti jälkilämpenemistä ja pilaantumista syöttövaiheessa propionihapon ja sorbiinihapon ansiosta samoin kuin murskeviljaan soveltuva biologinen säilöntäaine KOFASIL Duo, jonka sisältämistä kolmesta bakteerikannasta yksi (Lactobacillus Buchneri) tuottaa etikkahappoa estämään jälkilämpenemistä.

Murskeviljan säilöntään soveltuu myös syövyttämättömät ja käyttövalmiit suolapohjaiset KOFASIL -säilöntäliuokset, joissa tehoaineina toimivat natriumnitriitti ja heksamiini sekä jälkilämpenemisen estäjät natriumbentsoaatti ja kaliumsorbaatti. KOFASIL Ultra K takaa murskeviljan säilymisen erinomaisesti, kun huolehditaan oikeasta annostelutasosta (2-3 l/tn). 

Tilaa GrasAAT ja KOFASIL -säilöntäaineet Viljelijän Bernerin asiantuntijoilta.

www.viljelijänberner.fiGrasAAT SX on tehokas happo murskeviljan säilöntään.

 

Viljan kosteus-%

Hapon annostelu, l/tn

25-30

5

30-35

4

35-45

3

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä