Olet täällä

Vinkkejä kotieläintilan ohralajikkeen valintaan

Perinteisesti viljalajike ollaan totuttu valitsemaan satoisuuden, laon- ja taudinkestävyyden sekä maaperä- ja olosuhdevaatimusten perusteella. Lajikkeen laatua tarkastellaan sekä hehtolitrapainon että valkuais- ja tärkkelysprosentin mukaan.

Monesti jyväsadon määrä on ollut hallitsevin lajikkeen valintaperuste. Viljatilalla arvostetaan hehtaarisatoja ja mahdollisia laatulisiä. Rehuteollisuus taas arvottaa käyttämänsä viljan hehtolitrapainojen sekä valkuais- ja tärkkelysprosentin pohjalta.

Karjatilalla viljalajikkeen raakavalkuaissato on hyvä ottaa huomioon jyväsadon lisäksi. Suurilla tiloilla vilja-ala on monesti rajallinen, ja omilta pelloilta saadaan vain osa karjan tarvitsemasta viljasta.

Rajalliselta peltoalalta on syytä ottaa mahdollisimman suuri ”arvosato”, jossa on mahdollisimman paljon valkuaista. Valkuaissato saadaan kertomalla jyväsato RV prosentilla ja jakamalla tulos sadalla. Kun tila saa maksimaalisen valkuaissadon niin viljan- kuin nurmen viljelystään, teollisten rehujen tarve ruokinnassa vähenee.

Lajikkeella on väliä

Kasvinjalostus tuottaa kiihtyvällä tahdilla entistä parempia lajikkeita viljelyyn. Sadon parannus ohralla on noin 2 prosenttia vuodessa. Joten jos kylvät 10 vuotta vanhalla lajikkeella, olet jo kylvöillä auttamattomasti takamatkalla.

Hankkijan uutuusohrat olivat kesällä 2016 Halikossa kasvamassa havainnointikaistoilla rinnakkain. Sato puitiin ja analysoitiin. Parhaaksi karjatilan ohraksi osoittautui Melius. Uutuuslajike Kaarle antoi myös kelpotuloksen monitahoisten ohrien sarjassa.

Pieniä jyviä ei tarvita

Suurissa ja pulleissa jyvissä on paljon arvokasta ydintä. Mikäli kasvitauti tulee häiritsemään kasvin luonnollista kasvamista, jää osa jyvistä pieniksi. Tällaisissa jyvissä on paljon kuorta.

Kasvitautien torjunta alkaa viljelykierrolla. Lajikkeiden välillä on myös eroja taudin kestävyydessä. Peittaus torjuu tauteja kasvun alkuvaiheessa. Kasvun loppuvaiheeseen tarvitaan kemiallinen torjunta T2-vaiheessa. Hankkijan ostaman viljan ja siitä tehtyjen ennakkonäytteiden perusteella voidaan todeta, että mikäli ohran tautiruiskutus jää tekemättä, kehittyy lopulliseen satoon yli 10 % jyviä joiden läpimitta on alle 2,5 mm. Kun taudit on torjuttu, pienten jyvien osuus jää alle 10 prosenttiin.

Lue lisää Meliuksesta

Lue lisää Kaarlesta

Hankkijan uutuusohrien koetuloksia Halikosta 2016

  2-tahoiset ohrat     Monitahoiset ohrat    
 
  Melius Trekker Soulmate Kaarle Justus Aukusti
Sato kg/ha 6533 6183 6300 5919 5430 5259

HLP kg

66,3

6,1

66,0 63,3 65 63,8
RV % 11,6 11,1 10,8 11,3 11,5 11,4
RV sato kg/ha 758 686 680 669 624 600

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä