Olet täällä

Kokoviljasäilörehun säilöntä nyt hyvä vaihtoehto

Kokoviljasäilörehu täydentää aperuokinnassa erinomaisesti hyvälaatuista, nuorena korjattua nurmisäilörehua. Kokoviljasäilörehu tuo appeeseen tärkkelystä, rakenteellista kuitua ja kuiva-ainetta.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että kokoviljasäilörehun lisääminen appeeseen lisää karkearehun syöntiä 10-15%. Umpilehmille ja nuorkarjalle se sopii sellaisenaan. Kokoviljasäilörehua voidaan tehdä kaikista viljakasveista, valkuaiskasveista tai niiden seoskasvustosta.

Sato kannattaa korjata, kun jyvä on vielä vihreä, mutta korsi alkaa kellastua. Jyvän voi vielä puristaa rikki etusormen ja peukalon välissä käyttämättä kynsiä. Tällöin valtaosa tärkkelyksestä on jo muodostunut jyvään, mutta korsi on vielä sulavampaa kuin olki. Korjuuajankohta on yleensä 3-4 vkoa ennen puintiajankohtaa.

Ihanteellista on korjata kokoviljasäilörehu suoraan kasvustosta ajosilppurilla niittopäätä käyttäen. Se voidaan korjata myös erikseen niittämällä. Esikuivatusta ei tällöin kannata tehdä ja murskaus kannattaa jättää tekemättä tai säätää se mahdollisimman pieneksi.

 

Säilönnän haasteina hiivat ja homeet

Kokoviljasäilörehun säilönnässä haasteina ovat hiivat ja homeet. Pelkkä ph:n laskeminen ei tehokkaasti estä niiden kasvua. Kokoviljasäilörehun säilönnässä kannattaakin käyttää varta vasten niiden säilöntään tarkoitettuja biologisia rehunsäilöntäaineita.

Valkuaiskasveja sisältävän kokoviljasäilörehun säilöntää vaikeuttaa myös valkuaiskasvien ph:n laskua puskuroiva vaikutus.

Pelkkästään viljakasveista tehtävään kokoviljasäilörehuun on tarkoitettu Silomix Wholecrop- valmiste, joka sisältää ainutlaatuista Lactobacillus Buchneri -maitohappobakteeria. Sen käymistuotteet ehkäisevät tehokkaasti hiivojen ja homeiden kasvua sekä rehun jälkilämpenemistä. Yksi sen käymistuotteista on propyleeniglykoli, joka on erityisesti korkeatuottoisille eläimille erinomainen energialähde.

Pelkkiä valkuaiskasveja tai sekakasvustoa säilöttäessä kannattaa käyttää siihen tarkoitettua Silomix Wholecrop Legume- valmistetta. Siinä on lisäksi enemmän homofermentatiivisia maitohappobakteereja valkuaiskasvien puskurivaikutuksen takia.

Molemmat valmisteet sisältävät lisäksi erityisesti kokoviljasäilörehulle tarkoitetun entsyymipaketin.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä