Olet täällä

Lähetä kuolleena löytämäsi luonnonvaraiset eläimet Ruokavirastoon

Ilmoita kuolleista ja sairaista luonnonvaraisista eläimistä sekä lähetä niitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Niitä tarvitaan näytteiksi tutkimuksiin, joissa seurataan muun muassa vakavien eläintautien ja eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien esiintymistä Suomessa.

Näytteen mukaan tulee liittää lähete ja kirjoittaa siihen aina eläinlaji, löytöpäivä ja löytöpaikka mieluiten koordinaatein (hae esim. älypuhelimen karttasovelluksella tai 112 -sovelluksella) sekä omat yhteystietosi. Ilmoita samat tiedot myös virkaeläinlääkärille.

Tuoreet raadot ovat parhaita näytteitä, mutta useat taudit voidaan todeta pilaantuneistakin kudoksista. Lähetä näytteet Ruokavirastoon. Matkahuollon kautta lähetettyjen luonnonvaraisten eläinten lähetyskulut maksetaan. Joistakin näytteistä maksetaan lähettäjälle/löytäjälle palkkio.

Näytteitä tarvitaan erityisesti seuraavista eläinlajeista tai lajiryhmistä: villisiat, ketut, supikoirat, hirvieläimet, vesi- ja petolinnut. Esimerkkejä seurattavista taudeista: afrikkalainen sikarutto, rabies, hirvieläinten näivetystauti CWD, lintuinfluenssa ja rapurutto.

Luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista ja -sairastumisista tulee aina ilmoittaa kyseisen alueen kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Hän antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Lisätietoja esimerkiksi näytteenotto-ohjeista ja maksettavien palkkioiden ehdoista löytyy Ruokaviraston esitteessä.

 

Lähde: Ruokavirasto

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä