Olet täällä

Poro-Elo-tuotesarja porojen tarharuokintaan

Talvilaidunten määrä ja kunto antavat nykyisin perustellun aiheen porojen tarharuokintaan. Suomen Rehu on kehittänyt Poro-Elo-tuotesarjaa tarkasti poromiesten kokemuksia kuunnellen.

Porojen tarharuokinta lisääntyi 60- ja 70-lukujen aikana ja oppirahoja maksettiin paljon. Yksipuolisella viljaväkirehulla ruokittiin nälkiintyneitä poroja kuolettavin seurauksin. Samoin liian väkevää säilörehua oli usein käytössä. Kuten moni poronhoitaja on todennut, on nälkiintymään päässeen poron ruokkiminen tarkkaa puuhaa.

– Tarkkaa kuin pärekaton kulotus, eräs poromies sanoi osuvasti.

Poro-Eloihin Progut mukaan

Porojen teollisen rehun valmistus aloitettiin 70-luvulla. Poro-Elo-täysrehua on valmistettu Suomen Rehun tehtailla jo lähes 40 vuoden ajan. Suomen Rehun tuotekehitys on hionut tuotesarjaa tarkasti poromiesten ääntä ja kokemuksia kuunnellen.

Viimeisimpänä kehitysaskeleena on 2000-luvulla mukaan tullut Progut-rehuaineen lisääminen Poro-Elo-tuotteisiin. Poro-Elo II:ssa on matalampi tärkkelystaso ja runsas sulavan kuidun määrä, kun taas Poro-Elo I sisältää runsaammin viljaenergiaa.

Fruktaanipitoisuudet säilörehun haasteena

Porojen tarharuokinnassa käytettävä karkearehu on jo pitkään ollut säilörehua. Vanhastaan tiedetään, että poroille tehtävä karkearehu ei saisi olla kovin valkuaispitoista. Myös korjuuasteen tulisi olla sulavuuden kannalta suhteellisen aikainen.

Matalan lannoitustason takia etenkin syyssadon korjuun yhteydessä syntyy helposti korkeita sokeripitoisuuksia. Nämä fruktaanit eli pitkäketjuiset sokeriyhdisteet happamoittavat helposti pötsiä ja aiheuttavat ripulia jo pitempäänkin tarharuokinnassa olleille poroille. Karkeamman ja vähemmän sokeria sisältävän karkearehun antaminen korjaa tilannetta ja ruokinta voi taas jatkua normaalisti.

Kasvuohjelman mukaisen viljelyohjeistuksen sokeriongelman välttämiseksi saa Agrimarketin Kasvuohjelma-asiantuntijoilta.

Lue koko artikkeli porojen tarharuokinnasta uusimmasta Suomen Rehun Kotieläin-lehdestä.

Tekijä: 

Samankaltaista sisältöä