25.11.13

NurmiArtturi-hankkeen neuvojaseminaari pidettiin ProNurmi-neuvojille Seinäjoella

Kemira AIV –tiimi oli torstaina 21.11. mukana NurmiArtturi -hankkeen tutkimustulosten läpikäymistilaisuudessa Seinäjoella. Tapahtuman järjestäjänä oli ProAgria Etelä-Pohjanmaan nurmitiimi. Hanke on toteutettu Etelä-Pohjanmaalla 2011-2013 teemalla ’Säilöntää ja hävikkien hallintaa’.

Kemira AIV –tiimi oli torstaina 21.11. mukana NurmiArtturi -hankkeen tutkimustulosten läpikäymistilaisuudessa Seinäjoella. Tapahtuman järjestäjänä oli ProAgria Etelä-Pohjanmaan nurmitiimi. Hanke on toteutettu Etelä-Pohjanmaalla 2011-2013 teemalla ’Säilöntää ja hävikkien hallintaa’. Pilottitiloja oli mukana 12 ja tavoitteena oli selvittää, millaista hävikkiä tiloilla on ja mistä se syntyy. Selvityksen myötä pyritään kehittämään työkaluja hävikin laskemiseen ja määrittämiseen tavoitteena hävikin vähentäminen, nurmentuotannon kehittäminen sekä säilörehun laadunhallinta ja kustannustehokkuus.

Rahoittajana hankkeelle toimi Etelä-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus ELY sekä yksityiset rahoittajat Kemira, Valio, Osuuskunta Maitosuomi, A-Tuottajat ja ProAgria Keskusten Liitto. Lisäksi hankkeella oli yhteistyösopimus Työtehoseuran kanssa.

Tulosten alustajina toimi hanketyöntekijöitä ja rahoitukseen osallistuneiden sidosryhmien edustajia. Alustajien esitysten yhteyteen oli varattu aikaa kysymyksille, mikä poikikin monta hyvää keskustelua osallistujien ollessa erittäin kiinnostuneita aiheesta.

Tilaisuuden loppuun oli järjestetty paneelikeskustelu, jossa rahoittajien edustajat pääsivät kertomaan näkemyksiään ja mietteitä, joita hankkeen pohjalta oli noussut. Keskustelussa pohdittiin muun muassa siilotyöskentelyssä pilaantuneen rehun poiskuljettamiseen hukkaantuvaa aikaa, ja onko pilaantumisesta ruokintapöydällä muodostunut hävikki hyväksyttävää.

Onnistuneen säilönnän hyödyiksi todettiin yksimielisesti seuraavat asiat:

  • Eläimet syövät enemmän ja ovat terveempiä
  • Saadaan laadukkaampaa maitoa
  • Taloudellinen tuotos paranee

Tulevaisuuden säilöntää ajatellen korostui osaaminen tiloilla. Suuria satomääriä käsitellessä osaamisen merkitys kasvaa, koska panokset ovat korkeat. Panostaminen peltotyöskentelyn kaikkiin vaiheisiin todettiin tärkeäksi sekä valinta, mitä viljelijä tekee itse ja mitä ulkoistetaan.

Hanketutkimuksen pohjalta toivottiin lisää laskelmia ja työkaluja hävikkien mittaamiseen, jotta voidaan suunnata tekeminen oikein ja oikeisiin asioihin. Jos hävikkien selvittämisessä ei onnistuttu täysin, niin hankkeen myötä huomio ainakin kiinnittyi oikeaan – nurmen tuotantoon ja sen kehittämiseen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja