Olet täällä

Täydennätkö viljaa vai tärkkelystä?

Kaura on perinteisesti ollut nautojen ruokinnassa vain kauraa ja ohra ohraa. Mutta piileekö näissä viljoissa sittenkin jotain syvällisempää? Hehtolitrapaino toimii hyvänä indikaattorina viljan ruokinnallisista ominaisuuksista, mutta sen perusteella ei voi vetää kovinkaan tarkkoja päätelmiä viljan energia-, valkuais- eikä tärkkelyspitoisuuksista.

Ruokinnassa on monta sudenkuopaa, joista yksi suurimmista on analysoimaton vilja. Viljan valkuaispitoisuus voi pellon lannoitus- ja kasvuolosuhteiden mukaan vaihdella suuresti. Matalavalkuaispitoisella viljalla valkuaislisän tarve päivässä, puhtaaksi rypsiksi laskettuna, on jopa 1,7 kg/lehmä/pv enemmän kuin viljassa, jossa on korkea valkuaispitoisuus. Tämän eron täydentämättä jättäminen näkyy väistämättä maitotankissa.

Lue lisää Suomen Rehun tilakohtaisten rehujen reseptisuunnittelija Mira Hartikaisen blogista missä seosrehutilojen ruokinnassa voi mennä metsään.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä