Olet täällä

Uusi EU-asetus tuo muutoksia sianrehujen A-vitamiinin maksimipitoisuuksiin

Uusi EU-asetus määrittää A-vitamiinin maksimipitoisuudeksi porsasrehuissa 16 000 IU/kg, emakoiden rehuissa 12 000 IU/kg ja lihasikojen rehuissa 6 500 IU/kg. Tämän myötä yhdistelmärehut poistuvat valikoimasta.   

A-vitamiini on rasvaliukoinen orgaaninen yhdiste, jota tarvitaan mm. ihon ja limakalvojen muodostumiseen ja ylläpitoon sekä hyvään kasvuun ja immuunivasteen kehittymiseen. A-vitamiinin puutosoireita ovat mm. hämäräsokeus, hedelmällisyyshäiriöt, keskenmenot ja
heikkoina syntyneet porsaat.

A-vitamiinia tulisi olla emakoiden rehuissa tuotantovaiheesta riippuen vähintään 8000–10 000 IU/kg ja lihasikojen rehuissa noin 5 000 IU/kg. Yhdistelmärehuja käytettäessä lihasioille on annettu A-vitamiinia yli tarpeen. Ylimääräinen A-vitamiini kertyy maksaan, jolloin sen arvo elintarvikkeena heikkenee.

Yhdistelmärehujen valmistus loppuu

Kaikkien Suomen Rehun sianrehujen koostumus on jo tarkennettu uusien vaatimusten mukaisesti. Suurin muutos koskee yhdistelmätiivisteitä, jotka nykymuodossaan poistuvat valikoimasta maaliskuun aikana.

Yhdistelmärehuja tähän asti käyttäneiden tilojen tulee tehdä muutoksia tilaseoksiin. Emakoiden ravitsemuksellisten tarpeiden mukaan suunniteltuja rehuja ei voi käyttää lihasikojen ruokinnassa, koska ne uuden asetuksen mukaan sisältävät lihasioille liian paljon A-vitamiinia. Uusia Pekoni Tiiviste E ja Nasu Mix Tiiviste E -täydennysrehuja suositellaan jatkossa vain emakoiden ruokintaan.

Yhden tiivisteen taktiikalla on mahdollista edetä

Lihasikojen tarpeiden mukaan suunnitellut rehut eivät sellaisenaan riitä kattamaan emakoiden ravintoainetarpeita. Kaikilla tiloilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta ottaa käyttöön kahta tiivistettä. Yhdistelmätiloilla voidaan edetä jatkossakin yhden tiivisteen taktiikalla, kunhan emakoiden rehuseosta täydennetään lisävitamiinivalmisteilla.

Uudet Suomen Rehun täydennysrehut lihasikojen ruokintaan ovat Synergia-Pekoni, Ässä-Nasu Tiiviste ja Nasu Lihasikatiiviste.
Käytettäessä em. lihasikojen täydennysrehuja emakoille tulee seokseen lisätä sekä Pekoni Sikakivennäistä että Kalanmaksaöljyä.

Tarkemmat ohjeet tasapainoisen seoksen valmistamiseen saat Suomen Rehun sikatilojen asiantuntijamyyjältä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä