Olet täällä

Maxammon on uutuus viljan tuoresäilöntään

Kevään aikana Hankkija lanseeraa uuden tuotteen tuoreviljan säilöntään Suomessa. Maxammon-tuotteen ”maistiaisia” on kaikessa hiljaisuudessa tehty jo runsaasti. Muualla Euroopassa Maxammonilla on saatu erittäin lupaavia käyttökokemuksia lypsy- ja lihakarjatuottajien keskuudessa.

Maxammon-tuotetta testattiin Suomessa syksyllä 2015 reilulla kymmenellä tilalla ja testitulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia. Tuotteen valmistajan mukaan Maxammonilla säilötyn viljan pH nousee viljalajikkeesta riippuen 8–9:aan. Kohonnut pH-arvo vähentää viljan happamoittavaa vaikutusta pötsille ja mahdollistaa siten entistä suuremmat käyttömäärät märehtijöille.

Turvallisemman pH-tason lisäksi Maxammon lisää viljan valkuaispitoisuutta keskimäärin 4–5 %-yksikköä, jolloin viljan raakavalkuaispitoisuudeksi muodostuu 15–17 % kuiva-aineesta. Kohonnut valkuaisarvo vähentää vastaavasti ruokinnan valkuaistäydennystarvetta ja täten tilan ostopanoksia.

Maxammon-teknologiassa tuoreena säilöttävään viljaerään sekoitetaan 15 kg ureaa ja 5 kg Maxammon-tuotetta. Sekoitus tehdään viljaan, jonka kosteustavoite on 16 – 24 %. Sekoitettavat aineet lisätään seokseen kuivana, nesteannostelu ei tuotteella onnistu. Mikäli viljaerä on ohjearvoja kuivempaa, tulee siihen lisätä vettä tarvittavan kosteuspitoisuuden aikaansaamiseksi.

Maxammon-kokemuksia lypsykarjatilalla

Maatalousyhtymä Loukaisten tilalla Barbro ja Antti Koljonen testasivat Maxammonia 80 tonnin viljaerään. Tilalla on korkeatuottoinen 130 lehmän lypsykarja ja lisäksi lihanautakasvattamo. Säilöttävä vilja oli kauran ja vehnän seosta, joka pakattiin Murska Bagger 1000 HD:lla. Kosteaan viljaan lisättiin Maxammon ja urea, jotka reagoivat keskenään kahden tunnin sisään sekoituksesta muodostaen ammoniakkikaasua. Kaasu leviää ja sitoutuu tasaisesti kaikkialle nostaen viljan pH:n 8–9:ään. Korkea pH säilöö viljan ja estää virhekäymisen sekä nostaa viljan valkuaisarvoa. Säilöntä on valmis 1–2 viikon kuluessa.

Koko 80 tonnin viljaerä mahtui kahteen makkaraan. Viime syksyn heikkojen valkuaisarvojen sijaan Loukaisten tilan säilömä Maxammon-vilja saavutti lähes 16 % valkuaisarvon kuiva-aineesta laskettuna.  Raakavalkuaispitoisuuden nousuksi saatiin siten 4 % yksikköä eli 33 % enemmän raaka-valkuaista.

Antti Koljosen kokemukset Maxammonista ovat positiivisia ja hän pitääkin tuotteen etuina happosäilöntään nähden mm. valkuaisen lisääntymistä sekä annostelutarkkuuden
helppoutta.
– Happosäilönnässä ongelmana on hapon oikean määrän suhteuttaminen viljan
kosteuteen. Jos vilja on märkää, pitää happoakin kulua enemmän. Jos se taas on kuivaa, tulee hapon määrää vähentää. Maxammonilla annostelu on aina sama riippumatta viljan kosteudesta.

Maxammon-kokemuksia lihanautatilalla

Maatalousyhtymää Kalajoella pitävien Harri ja Kaisu Eteläniemen lihanautakasvattamossa
on reilut 300 lihanautaa alku- ja loppukasvatuksessa. Tila testasi Maxammon-säilöntää rehuohralle syksyllä 2015. Puintikostea vilja, Maxammon ja urea sekoitettiin ja punnittiin seosvaunulla. Sekoitettu 25 tonnin viljaerä purettiin asfalttikentälle ja kuormattiin V-Maxin litistemyllyn kautta baggeriin lokakuun puolivälissä.

Laboratorioanalyysin mukaan viljan raakavalkuainen nousi 15,8 %:iin joten prosessi oli edennyt tavoitteen mukaan. Harrin mukaan viljaerä oli säilynyt erittäin hyvin eikä pilaantumista tai varastotappiota ollut lainkaan.
– Yhtään jyvää ei mennyt hukkaan, kaikki syötettiin. Tuotteelle ominainen hieman pistävä haju ei vaikuttanut myöskään lihanautojen ruokahaluun. Kuluneen vuoden säilörehujen ja viljojen huono valkuaistaso olisi joka tapauksessa pitänyt paikata jotenkin ja siksi Maxammon-säilönnällä saatu valkuaishyöty tuli kuin tilauksesta, sanoo Harri.
Harri Eteläniemi on tyytyväinen kokeiluun ja aikoo käyttää Maxammonia viljan säilönnässä myös tulevana syksynä.

Lue lisää Maxammonista esitteestä

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä