Olet täällä

Tarkistuta rehusi laatu

Sisäruokintakautta on jäljellä vielä useampi kuukausi. Nyt on hyvä aika tarkistuttaa rehueriesi laatu Eurofins Viljavuuspalvelun monipuolisilla rehuanalyyseilla.

Analysoimme rehut markkinoiden monipuolisimmilla NIR-analyysipaketeilla Mikkelin laboratoriossamme. NIR-analyysit soveltuvat karkearehuille (säilörehut, heinät, tuore ruoho), viljoille (ohra, kaura, vehnä, ruis) sekä valkuaiskasveille (herne, härkäpapu). NIR-laitteemme kalibrointi perustuu laajaan yli 130 000 näytteen tausta-aineistoon, joka päivittyy koko ajan uusilla näytteillä. Tarkka ja laaja kalibraatio on edellytys oikeille NIR-rehutuloksille. Kaikki muut rehut (esim. viljaseokset, aperehut) analysoimme edelleen kemiallisesti.

Kokovilja- ja maissisäilörehujen sekä viljojen analyysipaketteihin kuuluu automaattisesti myös tärkkelysmääritys, tärkkelys on tärkeä komponentti mm. lypsylehmien ruokinnassa. Mikäli rehu on kuiva- tai tuoresäilötty viljaseos (esim. ohra-kaura) tai vilja-valkuaiskasviseos (esim. herne-kaura), täytyy analyysit suorittaa kemiallisilla menetelmillä. Tällöin rehun seossuhde tulee ilmoittaa saatteella rehuarvojen laskentaa varten. Rehusaatteella tulee ilmoittaa myös mille eläimelle rehuarvot lasketaan.

Perusrehuanalyysien lisäksi olisi tärkeää selvittää rehun sisältämät kivennäisaineet. Esimerkiksi seoksina kasvaneista nurmista voi olla vaikeaa silmämääräisesti havainnoida apilan suhdetta nurmikasveihin. Apilan kivennäispitoisuus eroaa luontaisesti nurmikasvien kivennäispitoisuuksista, ja näin ollen kivennäisanalyysi tarvitaan määrien selvittämiseen. Valikoimissamme on sekä suppeampi että laajempi kivennäispaketti, joiden tulosten avulla kivennäisruokinta voidaan suunnitella oikein. Huomaathan, että suppea kivennäispakettimme sisältää myös magnesiumin määrityksen. Hivenravinteista analysoimme seleeniä sekä hivenpakettina seleeniä, jodia, kobolttia ja molybdeeniä.

Toimitamme tulokset 3-4 arkipäivässä NIR-rehuanalyyseista. Jos asiakkaan sähköpostiosoite on asiakastiedoissamme, tulokset saapuvat ensiksi sähköpostitse. Tulokset ovat saatavilla myös sähköisessä tulosjärjestelmässämme www.tuloslaari.fi sekä paperisina tulosteina. 

NIR-rehuanalyysisaate
Kemiallisen rehuanalyysin saate (muut kuin nurmirehut)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä