Olet täällä

Lihantuotanto nousi broilerin siivin

Lihaa tuotettiin viime vuonna 404 miljoonaa kiloa.Tämä on vajaa kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Lihantuotanto kasvoi  broilerinlihan tuotannon nousun siivittämänä. Sianlihantuotanto laski ja naudanlihan tuotanto kasvoi vain hienoisesti edellisvuodesta. Myös kananmunia tuotettiin edellisvuotta enemmän kun taas maidontuotanto väheni. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoihin.

Yliaktuaari Sanna Vuorisalo Lukesta kertoo, että siipikarjanlihan tuotanto jatkoi kasvuaan ja kohosi jälleen uuteen ennätykseensä, reiluun 125 miljoonaan kiloon.  Broilerinlihaa tuotettiin seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvua oli myös kalkkunanlihan tuotannossa. Siipikarjanlihasta reilu 90 prosenttia on broilerinlihaa.

Naudanlihan tuotanto kasvoi hienoisesti vajaaseen 87 miljoonaan kiloon. Sianlihaa tuotettiin reilu 190 miljoonaa kiloa, mikä on prosentin vähemmän kuin edellisvuonna.

Kananmunien tuotanto kohosi viidettä vuotta peräkkäin reiluun 72 miljoonaan kiloon. Kananmunista tuotetaan 63 prosenttia virikehäkeissä, 32 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja viisi prosenttia luomukanaloissa.

Maidontuotanto kääntyi pieneen laskuun viime vuonna ja oli 2 359 miljoonaa litraa. Luomumaidon tuotanto jatkoi edelleen kasvua. Luomumaitoa tuotettiin 55 miljoonaa litraa, mikä on reilu pari prosenttia edellisvuotta enemmän.

Maidontuottajien määrän väheneminen kiihtyi viime vuonna. Vuoden lopussa maidontuottajia oli reilut 7 300. Tämä on seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Myös lypsylehmien määrä väheni ja lehmiä oli joulukuun alussa reilut 275 000.

Lähde: Luke

Kommentit

Samankaltaista sisältöä