06.04.17

Afrikkalaisen sikaruton leviämisen uhka Suomeen kasvanut

Vuoden 2011 jälkeen Suomen villisikakanta on nelinkertaistunut.

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) tautitilanne on muuttunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vuonna 2011 julkaiseman, mahdollisia maahantuloreittejä koskevan riskiprofiilin jälkeen. Uhka ASF:n leviämisestä myös Suomeen on kasvanut, koska tauti levisi vuonna 2014 Baltian maihin ja Puolaan. Myös Suomen oma luonnonvarainen villisikakanta on odotettua voimakkaammassa kasvussa, millä voi tulevaisuudessa olla merkitystä taudin maahantuloriskin kannalta. Nämä muutokset on otettu huomioon Eviran vastikään päivitetyssä riskiprofiilissa.

Suomeen kohdistuvan uhan painopiste on siirtynyt Baltian maihin, joissa afrikkalaista sikaruttoa esiintyy villisioissa laajasti. Tauti ei vielä ole osoittanut laantumisen merkkejä. Jos tauti jää pysyvästi alueen villisikoihin, aiheutuu siitä pitkäkestoinen uhka taudin leviämiselle Suomeen. Tällä hetkellä afrikkalaista sikaruttoa ei tiedetä esiintyvän Suomen itärajan läheisyydessä, Venäjän raportoimat tautitapaukset eivät ole yhtä lähellä Suomen rajaa kuin vuonna 2011. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa.

Jotta ASF-virus leviäisi ihmisen mukana, ihmisen täytyy olla kontaktissa tartunnan saaneiden sikojen, villisikojen tai niiden eritteiden kanssa esimerkiksi eläintiloissa tai osallistumalla villisian metsästykseen. ASF-virus voi levitä ihmisten vaatteiden ja tavaroiden, sekä esimerkiksi ajoneuvojen, metsästysvälineiden ja metsästysmuistojen välityksellä. Mahdollisen maahantuloriskin voivat aiheuttaa myös sian- tai villisianlihaa sisältävät elintarvikkeet, joissa olisi ASF-virusta.

Taudin leviämiseksi Suomeen virustartunnan tulisi vielä kulkeutua tuotanto- tai harrastesikoihin tai luonnonvaraisiin villisikoihin. Erikoistutkija Taina Laine Evirasta painottaa, että Suomessa sikatilojen oman tautisuojauksen ja erityisesti henkilöliikennettä koskevan tautisuojauksen merkitys on entisestään korostunut.

Afrikkalainen sikarutto voi levitä Suomeen myös tartuntaa kantavan villisian mukana. Metsästäjien lähettämät näytteet metsästetyistä luonnonvaraisista villisioista ovat osa afrikkalaisen sikaruton seurantaa, jota Suomessa toteutetaan.

Vuonna 2011 ASF-maahantuloriskistä julkaistun riskiprofiilin jälkeen villisikojen määrä Suomessa on nelinkertaistunut noin 2000 yksilöön. Kaikkia kannan kasvuun vaikuttavia tekijöitä ei tunneta, mutta ainakin villisikojen ruokinta 2000-luvulla on mitä ilmeisimmin lisännyt kantaa.

Päivitetty riskiprofiili

Lähde: Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja