05.06.17

Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia keinoja

Afrikkalaisen sikaruton ASF:n pysäyttämisestä on tullut itäisen ja pohjoisen Euroopan huoli

Afrikkalaisen sikaruton ASF:n pysäyttämisestä on tullut itäisen ja pohjoisen Euroopan huoli. Itäisen EU:n ja muun Euroopan maatalousministereitä ja eläinlääkintöpäälliköitä kokoontui perjantaina Latviassa keskustelemaan tämän sioille tappavan taudin vastustamisesta.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Baltiaan, Puolaan ja Venäjälle ja uhka sen leviämisestä myös Suomeen on suuri. Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii suojelemaan tiloilla kasvatettavia sikoja ASF-tartunnoilta rajoittamalla sikojen tarhausta ulkoaitauksissa. Asetuksessa kiellettäisiin sikojen ulkonapito, paitsi sellaisilla ulkonapitoalueilla, joilla siat eivät pääse kosketuksiin luonnonvaraisten villisikojen kanssa. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee myös sikojen ulkotarhojen suoja-aitojen rakentamiselle myönnettävää avustusta. Asetuksen nojalla suoja-aitojen rakentamiselle voitaisiin myöntää maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) tukea, jolloin sikoja voitaisiin pitää jatkossakin ulkona.

Sikaruton uhkaamien maiden ministerit ja eläinlääkintöpäälliköt keskustelivat Latviassa keinoista, joilla voidaan torjua afrikkalaista sikaruttoa. Keskustelun aiheina olivat myös tämän hetken tautitilanne, taudin leviämisen estäminen sekä villisikakannan hallitseminen. Ongelmallisimpia ovat sikalat, joiden eläimet pääsevät kosketuksiin villisikojen kanssa ja sen vuoksi suoja-aidat tulisivat tarpeeseen. Myös sikojen rehut tulee suojata niin, että luonnonvaraiset villisiat eivät pääse niihin käsiksi.

Kokouksen osallistujat pitivät tärkeänä myös maiden rajoilla tapahtuvaa valvontaa liittyen vientikiellon alaisiin tuotteisiin, kuten tartunta-alueilta tuotuun villisianlihaan.

Afrikkalaisen sikaruton verkkosivu: http://mmm.fi/asf

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö, MMM

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja