Olet täällä

Ruotsista löytynyt Newcastlen tautia

Ruotsissa Itä-Götanmaalla on löydetty siipikarjasta Newcastlen tautia. Tämän vuoksi tilan 14 000 kanaa joudutaan lopettamaan, kertoo ruotsalainen maatalouslehti Jordbruksaktuellt.

”Tilan omistaja on surullinen. On aina työlästä poistaa eläimet ja puhdistaa tuotantotilat. Kestää kauan ennen kuin tuotanto alkaa kunnolla taas uudelleen”, läänineläinlääkäri Helena Loor kertoo SVT:n haastattelussa.

Viikonloppuna tila määrättiin suljettavaksi. Ruotsin maatalousvirasto alkaa tänään tutkimaan tilannetta. Lähitiloja on informoitu asiasta.

Viime kerran Newcastlen tautia esiintyi Itä-Götanmaalla vuonna 2014. Tuolloin jouduttiin lopettamaan 10 000 kanaa.

Suomessa tautia viimeksi vuonna 2004

Virusperäinen Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista. Tauti leviää erittäin helposti ja sen hävittäminen on hankalaa. Tyypillisiä oireita ovat äkillinen korkea kuolleisuus, muninnan lasku, hengitysoireet, ripuli, hengitys- ja hermosto-oireet sekä pään ja silmien turvotus.

Tautiin ei ole hoitoa. Tärkeimpiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat muun muassa tautisuojaustoimenpiteet tilalla, estää suorat ja epäsuorat kontaktit luonnonlintuihin ja muihin siipikarjoihin sekä siipikarjan osto ainoastaan Siipikarjaliiton hyväksymiltä tiloilta.

Suomessa Newcastlen tautia on Eläinten Terveys ETT ry:n mukaan esiintynyt siipikarjassa viimeksi vuonna 2004 Luvialla tuotantopolven kalkkunatilalla.

 

Lähde: Jordbruksaktuellt

Kommentit

Samankaltaista sisältöä