Olet täällä

Mehiläiset säästyivät kasvinsuojeluaineiden aiheuttamilta joukkokuolemilta tänä vuonna

Mehiläistarhat eivät kärsineet tänä vuonna suurista kasvinsuojeluaineiden aiheuttamista joukkokuolemista. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja Suomen mehiläishoitajain liiton (SML) tietoon ei tullut tapauksia, jossa kasvinsuojeluaineiden olisi epäilty aiheuttaneen pölyttäjien joukkokuolemia.

 Tukes ja SML ovat viime vuosina lisänneet yhteistyötään pölyttäjien suojelemiseksi. Tukes selvittää kaikki mehiläisten pesäkuolematapaukset, joiden SML arvioi johtuneen kasvinsuojeluaineista.

 ”Tänä vuonna ei ollut aihetta tutkia pölyttäjäkuolemia, vaikka yhteistyön ansiosta epäilykset tulevat varmasti aikaisempaa paremmin Tukesin tietoon”, ylitarkastaja Lotta Kaila kertoo Tukesin tiedotteessa.

 SML:n tiedottaja ja tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen muistuttaa, että mehiläisten joukkokuolemat voivat johtua kasvinsuojeluaineiden lisäksi muistakin asioista. Tämän takia pölyttäjäkuolemien syy tulee aina arvioida tapauskohtaisesti.

”Myös esimerkiksi nälkä ja erilaiset taudit sekä punkit voivat tappaa mehiläisiä. Toivomme, että mehiläistarhaajat ilmoittaisivat SML:lle kaikki epäilyttävät mehiläiskuolemat heti, kun kuolemat on havaittu. Me arvioimme tilannetta ja autamme mahdollisissa tutkimuksissa eteenpäin”, Lehtonen sanoo tiedotteessa. 

Kasvinsuojeluaineiden levittäjä: käytä aineita aina ohjeiden mukaisesti

Väärin käytettynä kasvinsuojeluaineet voivat aiheuttaa tuhohyönteisten ohella haittaa myös pölyttäjille. Tämän vuoksi kasvinsuojeluaineiden käyttäjillä on suuri vastuu pölyttäjien suojelemisessa, Tukes muistuttaa.

Kasvinsuojeluaineita pitää aina käyttää myyntipakkauksen käyttöohjeiden mukaisesti. Mehiläistarhaajaan on hyvä olla yhteydessä etukäteen ennen kasvustojen ruiskutusta. Kukkivaa kasvustoa ei milloinkaan pidä ruiskuttaa.

 Kasvinsuojeluaineilla on Tukesin tutkimusten mukaan viimeksi ollut vaikutusta useamman tarhan suuriin mehiläiskuolemiin Loimaalla vuonna 2015.

 

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Kommentit

Stadin ituniska

Jälleen kerran ja vallan ammattilaisten sivustolla uutisoidaan, että kasvinsuojeluaineet aiheuttavat mehiläiskuolemia. Todisteet siitä, että näin olisi, vaan ovat kateissa eikä EPÄILY tarkoita muuta kuin luulemista. Aineita varmaankin on käytetty tänäkin vuonna, joten epäillä sopii olisiko syy jossain muussa? Silmin nähden on ollut tänä vuonna poikkeavaa, että kasvustot eivät ole homehtuneet samalla tavalla kuin normaalivuosina. Päinvastaista olisi olettanut aiempien kokemusten perusteella. KoneAgriassa kuulin myös, että kuminatehtaalla kummastelivat kuinka vähän bakteereja ja sieniä on ollut jo käsitellyissä erissä. Se mikä on uutisoitu jo aiemmin mehiläisistä ja kasvinsuojeluaineista on, että joukkokuolemien syitä on muitakin kuten bakteerit ja virukset, jotka voivat tuhota yhdyskunnat. Tämä on paljon todennäköisempi selitys sille, että vain harvoissa tapauksissa on pystytty oikeasti osoittamaan syyksi huolimaton ja/tai ohjeiden vastainen kasvinsuojeluaineiden käyttö. Tämäkin uutinen sopii siis hyvin siihen, mitä olen tänä vuonna yleisesti havainnut eli kasvustojen mikrobiologinen tila on ollut parempi kuin olisi olettanut. Taitaa olla niin, että ei paljoa taudinaiheuttajia = ei paljon mehiläiskuolemia. On siis väärin toistaa otsikosta alkaen (ja siten vahvistaa uskomusmantraa!) sitä, että kasvinsuojeluaineet AINA olisivat syy yhdyskuntien tuhoihin.

linnea

Hei! Kiitos kommentista. Asiaa tutkitaan onneksi edelleen ja saamme tulevaisuudessa toivottavasti nykyistä tarkempaa tietoa asiasta. On aivan totta, että kasvinsuojeluaineet eivät ole läheskään aina syypää. Tukesin mukaan näin on kuitenkin joissain tapauksissa ollut, esim. Loimaalla vuonna 2015. Tukesin mukaan Loimaalla kuolleista mehiläisistä löytyi dimetoaattia pitoisuutena, joka todennäköisesti selittää mehiläisten kuoleman. (http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kasvinsuojeluaineet/Tuke...)

Uutinen on tehty Tukesin tiedotteen pohjalta, joka löytyy täältä:
http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kasvinsuojeluaineet/Mehi...

Samankaltaista sisältöä