Olet täällä

Newcastlen tautia löytyi jälleen Ruotsista

Newcastlen tautia löytyi munituskanalasta Ruotsista, ruotsalaislehti ALT kertoo. Kyseessä on 26 000 linnun munituskanala Skånessa, Vellingen kunnassa.

Ruotsin maatalousvirasto on asettanut rajoituksia tilalle ja ympäröivälle alueelle, jotta infektio ei pääsisi leviämään muualle. Eläimiä tai eläintuotteita ei saa tuoda tilalle tai viedä tilalta. Tilan kanat tullaan lopettamaan ja tila saneerataan.

Ruotsin maatalousvirasto selvittää tällä hetkellä, mistä tartunta on tilalle tullut ja onko se voinut levitä laajemmalle.

Suomessa tautia viimeksi vuonna 2004

Virusperäinen Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista. Tauti leviää erittäin helposti ja sen hävittäminen on hankalaa. Tyypillisiä oireita ovat äkillinen korkea kuolleisuus, muninnan lasku, hengitysoireet, ripuli, hengitys- ja hermosto-oireet sekä pään ja silmien turvotus.

Tautiin ei ole hoitoa. Tärkeimpiä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat muun muassa tautisuojaustoimenpiteet tilalla, estää suorat ja epäsuorat kontaktit luonnonlintuihin ja muihin siipikarjoihin sekä siipikarjan osto ainoastaan Siipikarjaliiton hyväksymiltä tiloilta.

Suomessa Newcastlen tautia on Eläinten Terveys ETT ry:n mukaan esiintynyt siipikarjassa viimeksi vuonna 2004 Luvialla tuotantopolven kalkkunatilalla.

 

Lähde: ATL Lantbrukets Affärstidning

Kommentit

Samankaltaista sisältöä