12.12.17

Hollantilaistilalta löytynyt lintuinfluenssaa

Ankkoja kasvattavalla tilalla havaittiin korkeapatogeeninen H5N6 -lintuinfluenssatartunta.

Hollannissa Biddinghuizenissa on 8. joulukuuta ilmennyt korkeapatogeeninen H5N6 -lintuinfluenssatartunta ankkoja kasvattavalla tilalla, Eläinten Terveys ETT ry tiedottaa. Tilalla oli yhteensä noin 16 000 ankkaa.

Tilan lähellä on paljon siipikarjan kasvatusta: kolmen kilometrin säteellä tilasta sijaitsee neljä muuta siipikarjayksikköä ja kymmenen kilometrin etäisyydeltä jo 23 muuta siipikarjatilaa.

Tilan ankat on määrätty lopetettaviksi ja tilan ympärille on muodostettu suoja- ja valvontavyöhykkeet.

Ensimmäisten tutkimusten mukaan kyseessä ei näyttäisi olevan sama viruskanta kuin Aasiassa levinnyt H5N6-virus, jonka on todettu tarttuneen myös ihmisiin.

Hollannissa on ryhdytty nopeasti toimenpiteisiin tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi. Hollannin maatalous-, luonto- ja ruokaministeriö on muun muassa määrännyt siipikarjan pidettäväksi sisällä koko maassa. Myös siipikarjatiloilla vierailut on rajattu vain välttämättömiin kävijöihin, kuten eläinlääkäreihin.

Lintuinfluenssaan ei ole hoitoa – ennaltaehkäisy tärkeää

Lintuinfluenssa on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti.

Jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa. Tämän takia taudin varhainen toteaminen ja leviämisen tehokas estäminen on tärkeää.

Taudin torjunnan kannalta tärkeitä keinoja ovat tautisuojauksen ylläpito siipikarjatiloilla, siipikarjan eristäminen luonnonvaraisista vesilinnuista ja ulkomaisten maatilavierailujen jälkeisen karenssiajan noudattaminen.

Suomessa lintuinfluenssaa ollut vain luonnonvaraisilla linnuilla

Korkean taudinaiheuttamiskyvyn omaavaa lintuinfluenssavirusta todettiin Eviran mukaan Suomessa ensimmäisen kerran luonnonvaraisilla linnuilla syksyllä 2016. Suomalaisilla siipikarjatiloilla tautia ei ole kuitenkaan todettu.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Eläinten Terveys ETT ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja