14.02.18

Lintujen muuttoajan lähestyminen tuo mukanaan myös siipikarjan ulkonapitokiellon

Euroopan lintuinfluenssatilanne on rauhoittunut, mutta korkeapatogeenisia lintuinfluenssa H5N6 -tartuntoja on löytynyt edelleen luonnonvaraisista linnuista.

Kahden viikon kuluttua, 1. maaliskuuta, Suomessa alkaa jälleen siipikarjan ulkonapitokielto, Eläinten Terveys ETT ry muistuttaa tiedotteessaan.

Ulkonapitokielto perustuu maa- ja metsätalousministeriön asetukseen 814/2017. Asetuksella pyritään vähentämään siipikarjan lintuinfluenssatartuntariskiä. Riski on suurimmillaan luonnonvaraisten lintujen muuttoaikaan.

Euroopan lintuinfluenssatilanne rauhoittunut, mutta ei kadonnut

Eurooppaa vuosina 2016–2017 koetelleen korkeapatogeenisen lintuinfluenssa H5N8:n tilanne on rauhoittunut Suomen lähialueilla. Tästä huolimatta tartuntaa on viime aikoina todettu edelleen esimerkiksi Irlannissa, Lähi-idän alueella, Afrikassa ja Itä-Aasiassa.

Pohjois-Italiassa H5N8-tyypin tartunta löytyi viime vuonna yhteensä 83 siipikarjatilalta, mutta tilanne näyttää rauhoittuneen vuodenvaihteen jälkeen.

Vuodenvaihteen molemmin puolin Euroopassa on ilmennyt myös korkeapatogeenisia lintuinfluenssa H5N6 -tartuntoja luonnonvaraisissa linnuissa Englannissa, Irlannissa, Saksassa, Hollannissa ja Sveitsissä.

Lähde: Eläinten Terveys ETT ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja