Olet täällä

Lintuinfluenssaa löytynyt Hollannissa broileriemoista ja Ruotsissa merikotkasta

Pohjois-Hollannissa, Groningenin Oldekerkissä, on löytynyt lintuinfluenssaa, Eläinten terveys ETT ry tiedottaa.

H5-tyypin viruksen aiheuttama lintuinfluenssatartunta havaittiin viime viikonloppuna broileriemotilalla. Tarkemmat virustutkimukset ovat vielä käynnissä, mutta tartunnan epäillään olevan korkeapatogeenista virustyyppiä.

Tilan kaikki 36 000 emoa on hävitetty tartunnan leviämisen estämiseksi. Lähistöltä löytyviä kahta muuta siipikarjatilaa tutkitaan paraikaa lintuinfluenssan varalta.

Ruotsissa merikotkasta löytynyt lintuinfluenssan korkeapatogeenista tyyppiä

Ruotsin etelärannikolta Blekingestä löytyi helmikuun lopulla lintuinfluenssaa merikotkasta.

Lintu löydettiin sairaana, mutta se kuoli pian löytymisen jälkeen. Tutkimuksissa kuolinsyyksi varmistui korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N6 -tartunta.

Saman tyypin lintuinfluenssavirusta on aiemmin löydetty Brittein saarilta, Hollannista, Saksasta ja Sveitsistä luonnonvaraisista linnuista. Kyseessä on Euroopassa 2016-2017 voimakkaasti levinneen H5N8-tyypin viruksen johdannainen.

Virus ei ole identtinen Aasiassa ihmisiäkin sairastuttaneen H5N6-tyypin viruksen kanssa.

Lakisääteisesti vastustettava eläintauti

Lintuinfluenssa on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti.

Taudin torjunnan kannalta tärkeitä keinoja ovat tautisuojauksen ylläpito siipikarjatiloilla, siipikarjan eristäminen luonnonvaraisista vesilinnuista ja ulkomaisten maatilavierailujen jälkeisen karenssiajan noudattaminen.

 

Lähde: Eläinten terveys ETT ry, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Samankaltaista sisältöä